Poté, co vedení Vroutku představilo plány na rekonstrukci náměstí a přesunutí veškeré kultury do budovy bývalého kina, rozpoutala se v městečku diskuze. Někteří lidé se staví proti. Město chce v budoucnu kompletně zrekonstruovat současné náměstí a zvelebit také prostor kolem kostela sv. Jakuba Většího.

„Chtěli bychom zbourat současný kulturní dům. Všechno uvnitř by potřebovalo opravu, provoz je drahý. Navíc budova zakrývá kostel, dominantu obce,“ sdělila starostka Vroutku Marta Hessová s tím, že vše je zatím v oblasti představ a záměry ještě ani neprojednalo zastupitelstvo. Věškeré kulturní akce chce vedení města přesunout do budovy bývalého kina.

To se některým obyvatelům nelíbí. „Kino má jiné půdorysné rozměry, než by potřeboval kulturní dům. Bude to vždy provizorní řešení. Navíc i topení je tam značně nevyhovující,“ napsal do diskuze, která k tématu probíhá na internetových stránkách Žateckého a lounského deníku Jiří Isl. S takovýmto názorem však starostka nesouhlasí. „Tato budova by prošla přestavbou, část by byla přistavěna. Zrekonstruovány by samozřejmě byly i všechny rozvody, včetně topení. Získali bychom pěkný kulturní stánek pro přibližně 250 lidí,“ tvrdí starostka.

Kostel i statek jsou zatím příliš nevzhledné

Další výtkou je zbourání současného kulturního domu. „Odkryje se tím nejen zatím nevzhledný kostel, ale také dříve sice krásný areál statku, který je ale v současnosti polorozpadlý. Je tam také opuštěný rodinný dům se zatlučenými okny. Bude to spíše ostuda,“ pokračuje Jiří Isl. Radnice chce opravit i tyto objekty. „Jde o komplexní řešení celého prostoru. Máme možnost tyto objekty odkoupit a jejich rekonstrukci chceme zahrnout do celkového projektu revitalizace náměstí a prostoru kolem kostela,“ řekla Marta Hessová.

U kostela by vzniklo nové parkoviště a klidová část se zelení. „Celý prostor by se otevřel a zkrášlil by se střed města,“ pokračovala starostka s tím, že na rekonstrukci si město nechá zpracovat studii, která napoví, kolik by celá akce stála. Na oba projekty chce vedení radnice žádat nejen o dotace ze státního rozpočtu, ale také z peněz Evropské unie.

Občané Vroutku jsou zatím rozděleni do dvou táborů. „Je to zbytečná demolice, mohlo by se udělat spoustu jiných dobrých projektů,“ tvrdí Jiří Isl. Jiní mu oponují. „Je to dobrý nápad. Měli bychom nové zázemí pro kulturu i hezčí náměstí,“ řekla na náš dotaz Růžena Dlouhá, k níž se přidalo i několik dalších obyvatel. Také výsledky ankety na internetových stránkách Deníku nejsou jednoznačné. 62,5% zúčastněných jsou pro zbourání, 37,5% si naopak přejí zachovat současný kulturní dům.

Vedení Vroutku zvažuje zbourání kulturního domu