Lounské radnici došla trpělivost s vlastníky veřejných ploch ve městě, kteří se o tyto plochy nestarají. Zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku, která majitelům nařizuje starat se o úklid těchto ploch. Nově tak budou povinni sekat trávu a uklízet spadané listí v určených termínech.

Majitelé veřejných ploch se často o úklid vůbec nestarali. Na podzim tam zůstávalo spadané listí, které vítr zanášel na již uklizené plochy, v jarních měsících tam zase bují tráva, která dorůstá často do výše několika desítek centimetrů.

To způsobuje potíže hlavně alergikům. Radnice doposud neměla páku, jak vlastníky donutit provést úklid. „Problémová plocha je například pod vlakovou zastávkou Louny střed, ale jsou i další,“ uvedla tajemnice Renáta Čapková.

Vlastníci těchto ploch budou muset zajistit posekání trávy třikrát do roka, a to do konce května, července a září. Uklidit spadané listí musí pak 2x ročně do 15. listopadu a 20. prosince. „Termíny, které jsou stanovené navrhovanou vyhláškou, jsou shodné s termíny, ve kterých budou provádět stejné práce i zahradnické firmy na základě smluv s městem,“ doplnila R. Čapková.

Vyhláška upravuje i další věci

Vyhláška upravuje i další problematickou oblast, a sice parkování vozidel na plochách zeleně. „Městská policie doposud neměla pravomoci tyto řidiče potrestat,“ dodala R. Čapková.

Na těchto plochách je také zakázáno rozdělávat oheň nebo nocovat bez souhlasu vlastníka. Vyhláška nabývá účinnosti 15. července.