Redakce Žateckých novin dostala od města výpověď nájemní smlouvy a bude muset opustit kanceláře v Libočanské brance a hledat si nové prostory.

Rozhodla o tom tento týden rada města Žatce. Město svůj krok oficiálně zdůvodnilo tím, že společnost Ohře Media, vydávající týdeník, platila nízké nájemné a že chce najít někoho, kdo by platil více. Variantu, že by šlo o odvetu za opakované publikování článků, které jsou pro vedení města nepříjemné, radnice odmítá.

Názor Deníku na událost si můžete přečíst ZDE

Společnost Ohře Media je majetkově a názorově spojena s minulým vedením města. Žatecké noviny nyní často tisknou články, které polemizují s kroky současného vedení města Žatce a vyjadřují odlišné názory na jeho řízení. Samo město naopak na své náklady vydává Žatecký týdeník, který měl být původně věcným zpravodajským listem radnice pro všechny občany, ale velmi často se v něm objevují politicky motivované materiály obhajující současné vedení města a útočící na názorové oponenty.

Kvůli článkům to není, říká starosta

„Dali jsme výpověď společnosti Ohře Media z prostor v Libočanské brance. Chceme srovnat výše nájmů ve městě. Kancelář nabídneme dalším zájemcům do výběrového řízení. Redakce Žateckých novin se do něj bude moci také přihlásit,“ uvedl starosta Žatce Erich Knoblauch (ODS). „Vylučuji, že bychom výpověď dávali kvůli tomu, že se nám líbí či nelíbí jejich články,“ odpověděl starosta na dotaz našeho deníku.

„Kdyby město skutečně chtělo jen nechat zvýšit nájem, mohli nám jeho představitelé zavolat. Určitě bychom se domluvili na nějaké vyšší ceně. Místo toho ale přišla rovnou výpověď nájmu. O ní jsem se dozvěděl až tento týden po rozhodnutí radních, předtím jsem neměl žádné signály, že by se radnici na nájemní smlouvě něco nelíbilo,“ řekl šéfredaktor Žateckých novin Otto Urma.

„Samozřejmě majitelem prostor je město a radní jako jeho zástupci mají na takové rozhodnutí právo. My jako redakce se přihlásíme do nového výběrového řízení a uvidíme, co se bude dál dít. Když neuspějeme, přestěhujeme se někam do nových prostor. Noviny kvůli těmto potížím určitě vydávat nepřestaneme,“ dodal Otto Urma.

Za prostory v Libočanské brance platila redakce městu zhruba 6 600 korun měsíčně, což je částka 65 korun za plošný metr. Jinde ve městě v jeho nebytových prostorách se nájmy pohybují kolem devadesáti korun za metr.