Proč jste se do výběrového řízení přihlásil?
Byl jsem zaměstnán na Okresním ústavu národního zdraví v Lounech jako technik. Protože došlo ke změnám ve vedení nemocnice, rozhodl jsem se odejít a účastnit se výběrového řízení na ředitele městské policie.
Měl jste zkušenosti se zvládáním konfliktních situací?
Jsem fotbalový rozhodčí a v té době jsem pravidelně pískal 1. federální ligu. Prožil jsem, co je nenávist, stres a konfliktní situace. Musel jsem jim čelit a řešit je. Tato zkušenost se mi hodila i u výběrového řízení a u činnosti městské policie. Když se podívám zpět, rozhodnutí vstoupit do této funkce byl odvážný krok.
Jakým směrem vedete městskou policii?
Sloužíme občanům, to je hlavní heslo. Kdykoliv mají problém, snažíme se jim podat co nejrychlejší servis. Strážníci dbají na dodržování veřejného pořádku a přispívají k ochraně osob a majetku. Samotná pochůzková činnost je prevence. Do ulic strážníci vyšli v květnu 1992.
Jak vás lidé z Vašeho pohledu vnímali?
Někteří lidé se na nás dívali s nedůvěrou. Na druhou stranu se postupně začali obracet s problémy. Zprvu si nás testovali a vlastně nás testují dodnes.
Jak strážníci řeší konfliktní situace na ulici?
Snažíme se dotyčného přesvědčit, aby upustil od svého protiprávního jednání. Donucovací prostředky jsou až mezním nástrojem.
Byli jste někdy nuceni použít střelnou zbraň?
Třikrát jsme vystřelili varovné vystřely. Nikdy jsme ale nepoužili zbraň proti pachateli.
Bylo proti strážníkům podáno trestní oznámení?
Několikrát jsme obvinění čelili. Například nedávno bylo trestní podáno na hlídku strážníků. Údajně měli kopnout do dveří auta a sebrat finanční hotovost. Což se ale nestalo a vyšetřování obvinění vyvrátilo.
Používáte při zásazích zvukové nahrávací zařízení?
Ano. Máme je již půl roku. Velmi se osvědčilo. Můžeme tak sledovat chování všech účastníků při řešení sporné situace.
Děkuji za rozhovor.