Rozdíl ve výši 17 milionů korun na straně příjmů a výdajů vykazuje rozpočet obce Výškov na Žatecku na tento rok.

Počítá s příjmy téměř 11 milionů korun a výdaji ve výši 28 milionů.

„Rozpočet bude kryt z finančních prostředků uspořených v minulých letech. Vloni a předloni jsme připravovali několik větších akcí, letos je chceme zrealizovat,“ vysvětlil Josef Chalupný, starosta Výškova. Podle jeho slov by se letos měl ve Výškově rekonstruovat kulturní dům, obecní úřad, obecní budova v Počeradech a v této vesnici pod správou Výškova se počítá s vytvořením sběrného dvora pro obyvatele.

„V kulturním domě ve Výškově chceme změnit vytápění, které je dnes na elektřinu. K tomu plánujeme výměnu oken, zateplení fasády a střechy a také jejich opravy. Vnitřek kulturního domu už je po rekonstrukci,“ řekl starosta Výškova. Kulturní dům ve Výškově byl postaven v sedmdesátých letech 20. století, díky své velké kapacitě je využíván i organizacemi z okolí.

Obec plánuje také rekonstrukci budovy, kde sídlí její úřad. Chystá se rovněž změna současného elektrického vytápění, zvažuje se tepelné čerpadlo. Zároveň s tím je v plánu oprava fasády a vnitřků budovy.

Změny v kulturním domě

„V kulturním domě chceme změnit vytápění, které je dnes na elektřinu. K tomu plánujeme výměnu oken, zateplení fasády a střechy a také jejich opravy. Vnitřek kulturního domu už je po rekonstrukci,“ řekl starosta Výškova Josef Chalupný.

Další budovu, kterou chce Výškov letos opravit, je obecní objekt v Počeradech. V něm se nachází jeden byt, obec ji dále využívá třeba při volbách. „Na budově se plánuje oprava střechy a rozvody sítí uvnitř,“ vysvětlil starosta.

V rozpočtu Výškova na rok 2010 je v kolonce „sběr a svoz komunálních odpadů“ částka 7,8 milionu korun. Velká suma z toho je určena na výstavbu sběrného dvora v Počeradech. Obyvatelé tam budou moci odkládat separovaný, nebezpečný a další odpad. Sběrný dvůr v Počeradech je součástí projektu Mikroregionu Žatecko, ve kterém je Výškov členem.

Obce sdružené v mikroregionu plánují zřízení integrovaného sběrného dvora. Ve Staňkovicích, Libočanech, Výškově a Měcholupech mají být umístěna sběrná místa, obyvatelé ostatních obcí je budou moci využívat.