Speciální výslechovou místnost otevřeli v minulých dnech v Žatci. Je v budově městského úřadu v ulici Obránců míru, její zřízení vyšlo na více než 250 tisíc korun. Většinu nákladů, 80 procent, pokryla dotace ministerstva vnitra, zbytek zaplatilo město. Určena je zejména pro policejní výslechy zranitelných obětí a svědků násilných a mravnostních trestných činů, je jediná svého druhu v okrese Louny.

Doplňuje pohovorovou místnost, která byla ve stejné budově otevřena loni a za dobu provozu už byla využita ve dvacítce případů nejen policisty, ale také sociálními pracovníky na úseku sociálně právní ochrany dětí, psychology nebo soudním znalcem.

Připomeňte si: K pohovorům s dětmi bude sloužit nová přívětivá místnost

„Obě místnosti se doplňují, jsou propojené technikou, kamerami se záznamovým zařízením. Díky tomu se mohou třeba děti vyslýchat jen jednou, záznam pak slouží v dalších fázích řízení i u soudu. Nemusí nepříjemné výslechy absolvovat několikrát," sdělila Kamila Sulíková, vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu v Žatci. Výslechová místnost umožní šetrnější zacházení s vyslýchanými osobami, nemusí do pro mnoho lidí nepříjemného prostředí policejní stanice.

U výslechu nestresuje množství lidí

„Další výhodou je, že se výslechu může zúčastnit velké množství lidí, třeba soudce, státní zástupce, sociální pracovník, obhájce nebo psycholog, aniž by svou přítomností stresovali vyslýchaného. Mohou sedět ve vedlejší místnosti a být díky notebooku v přímém kontaktu s vyslýchajícím," vysvětlila K. Sulíková.

Obě místnosti mají sloužit hlavně k výslechům dětí, které se stanou oběťmi nebo svědky trestné činnosti. „Výslech dítěte je jeden z nejsložitějších úkonů v rámci policie. A tyto místnosti ke zdárnému výsledku mohou napomoci," sdělil Zdeněk Bárta, vrchní inspektor Policie ČR.

Počítá se též s využitím místnosti při výsleších dospělých obětí a svědků závažné trestné činnosti především násilného a mravnostního charakteru, jako jsou třeba senioři, handicapované osoby, znásilněné ženy nebo oběti domácího násilí. Útulnější prostředí jim má pomoci překonat tuto tíživou situaci.