To vše a mnohé další se dozvědí návštěvníci výstavy s názvem Přijďte k nám na jedno, která začala v Regionálním muzeu v Žatci. A kdo chtěl, skutečně si „jedno“ mohl dát, při čtvrteční vernisáži se stylově točilo pivo.

„Výstava mapuje hospody a restaurace v Žatci od dob Rakouska – Uherska přes první republiku, socialismus a končí sametovou revolucí. Po roce 1989 jsem už hospody neprezentoval, to by bylo na samostatnou výstavu,“ přiblížil na vernisáži autor a kurátor výstavy Libor Šebek, který ji připravil ve spolupráci s Markem Cajthamlem a Miroslavem Černým.

„Nápad zmapovat žatecké hospody, udělat o nich výstavu a vydat knihu vznikl už kolem roku 2008. Tehdy vznikl jejich první soupis,“ připomněl Černý. Výstavu se ale podařilo připravit až nyní. „Ačkoliv je Žatec město chmele a piva, taková výstava je tady poprvé,“ dodal Šebek.

Ilustrační foto
V Lenešicích se bude natáčet seriál, chystá se nábor komparzistů

Expozice přibližuje návštěvníkům žatecké hostince a restaurace formou fotografií, předmětů, dobových reklam nebo různých dokumentů. Další materiály by autoři výstavy přivítali.

„Pokud má někdo doma nějaký předmět, který se váže k žateckým hospodám, restauracím nebo hotelům, třeba jídelní lístek, účtenku nebo fotografii, budeme rádi, když jej do muzea přinese ukázat a případně nám ho nechá oskenovat,“ vyzval Šebek.

Plánují knihu

V budoucnu na téma žateckých hospod a restaurací podle jeho slov zřejmě vyjde kniha. „S informacemi, které máme, se už dá pracovat víc,“ vysvětlil.

Autorům výstavy se podařilo zmapovat v Žatci stovku hospod a restaurací. Návštěvníci mohou na mapkách zjistit, kde se nacházely, u některých jsou přiložené fotografie domů. Nejvíc jich bylo v dobách Rakouska – Uherska a první republiky.

Memoriál Davida Beneše
FOTO: Vojáci soutěžili na memoriálu, připomněli si padlé kolegy

„Dřív byla v Žatci hospoda vedle hospody. Třeba Podměstí jich bylo plné, výletní restaurace byla i v Perči. Konaly se v nich zábavy, uzavíraly mezi lidmi obchody, sháněli řemeslníci, ženy v nich hledaly případné budoucí manžely. Dnes je jiná doba, hospod rapidně ubylo,“ připomněl Libor Šebek.

Řada hostinců a restaurací v Žatci zanikla po druhé světové válce, další v nedávné době. „Pamatuji si, jak jsme chodili na taneční zábavy do Střelnice. Když se nahoře tancovalo, dole se vlnil strop,“ vzpomněla jedna z účastnic vernisáže Božena Navrátilová.

Po listopadu 1989 se v Žatci otevřely některé nové restaurace a hospody, boom přišel hlavně u heren a barů. Řada podniků ale po pár letech zase zavřela. K těm tradičním, které v poslední době ve městě skončily, se řadí například Baterka, Volyňačka, Zvon nebo Zlatá labuť, zmíněná Střelnice byla před lety úplně zbourána.

Výstava Přijďte k nám na jedno potrvá do 8. září. Pro každého návštěvníka má muzeum připravený malý dárek – exkluzivní pivní tácek vyrobený právě při příležitosti konání výstavy.

Řeka Ohře kolem které povede procházka
TIP NA VÍKEND: V Počedělicích si v sobotu připomenou malíře Zdeňka Sýkoru