Nevšední podívaná začala na liběšické návsi v pondělí 13. listopadu po 14. hodině. Jeřábník Jiří Syrovatský zvedl půltunový zvon do výšky 25 metrů, ve věži kostela na něj čekali montéři. Vlastní vyzvednutí trvalo asi dvě minuty. „Šlo to naprosto bez problémů. Nikam jsem nepospíchal, uvědomoval jsem si důležitost toho okamžiku pro místní,“ sdělil Syrovatský.

Mnohem déle probíhala příprava. Bylo třeba vymyslet cestu, kudy se zvon mezi stromy u kostela bude zvedat, připravit autojeřáb a dobře nevšední náklad připevnit na jeho hák. „Musel jsem promyslet, kam se u kostela s jeřábem vůbec postavit, aby vyzvednutí zvonu bylo co nejjednodušší a proběhlo bez problémů,“ přiblížil jeřábník.

Byl to pro něj třetí zvon, který do věže kostela zvedal. Předešlé dva byly v Praze, odkud také s jeřábem do Liběšic přijel. „Je to pořád nevšední zážitek i pro mě, je to jiné než klasická stavební činnost,“ dodal.

Kostel v Liběšicích bude mít nový zvon. V neděli mu požehnal litoměřický biskup Jan Baxant
FOTO: Biskup požehnal novému zvonu pro liběšický kostel

Delší dobu potrvá instalace zvonu v samotné věži kostela. Ta by měla skončit během úterka, do Liběšic kvůli ní přijel montážní pracovník z Německa. Přímo od firmy, která zvon pro liběšický kostel odlévala.

Přípravy na jeho výrobu začaly v německém Pasově letos v červenci. Před dvěma týdny si ho liběšický farář Vilém Marek Štěpán s pomocníkem přivezl nákladní dodávkou, předminulou sobotu jej posvětil litoměřický biskup Jan Baxant. „Jsem velice spokojený, že zvon v kostele máme, že vše dopadlo dobře,“ sdělil Štěpán s tím, že poprvé se zvon rozezní v neděli 19. listopadu v 10 hodin při mši. Ovládat jej bude elektrický strojek.

Ilustrační fotografie
Na věž kostela se vrátí velký zvon. Složili se na něj lidé

Pořízení zvonu vyšlo faru na 700 tisíc korun, tři čtvrtiny částky se podařilo vybrat mezi lidmi ve sbírce. Chybí ještě zhruba 150 tisíc korun. Sbírka proto ještě pokračuje. Velkou část zbylé sumy by měl pokrýt dar od obce Liběšice. „Přispějeme částkou 100 tisíc korun. Nový zvon v kostele je i pro obec velkou událostí,“ řekl starosta Petr Valenta. Symbolický šek by chtělo vedení obce předat při předvánočním koncertě 10. prosince v kostele. I výtěžek z něj půjde do sbírky na zvon.

Za posledních sto let přišel kostel v Liběšicích o osm zvonů. A to kvůli dvěma světovým válkám, během kterých se přetavily ve zbraně.