Městská policie Most nemusela během veder pomáhat s vyháněním plavců z napouštěného jezera Most.

Podle dostupných informací ve vodě nikdo nebyl: Zákaz koupání v bývalém velkolomu lidé respektují.

„Ochranka si to hlídá. Když se někdo přiblíží, tak ho vykáže,“ řekla mluvčí strážníků Ilona Kozlová.

„Nemám žádnou informaci o tom, že by se nějací lidé pokusili v jezeře přes zákaz vykoupat,“ řekl Zdeněk Hrdlička, regionální ředitel bezpečnostní agentury D.I.SEVEN, která vodní dílo střeží.

Že lidi jezero láká, potvrdili 1. června při dni otevřených dveří pracovníci Palivového kombinátu Ústí nad Labem, který má napouštění na starosti. Průvodci varovali veřejnost, aby ani v létě neriskovala. „Koupat se tu nesmí. I nám se může stát úraz. Proto, když musíme k jezeru služebně, nechodíme tam sami,“ upozornili. Oblast je stále staveništěm a důlním územím. Lidé mohou jen k potrubnímu chrliči vody a na naučnou stezku.

Napouštění skončí možná už v prosinci 2011. Pak se určí termín otevření první rekreační zóny. O budoucím režimu diskutují i hygienici. „Uvažujeme o tom, že zařadíme jezero Most mezi koupací oblasti,“ řekl Roman Šťastný z Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Nedokončené jezero není ve vyhlášce jako Benedikt a Matylda. Pokud vyhoví předpisům a do vyhlášky se dostane, budou hygienici kvalitu vody pravidelně kontrolovat.

V den slavnostního otevření jezera pro koupání zahájí provoz Vodní záchranná služba Most. Deníku to včera potvrdil její předseda Martin Nebesář. Místní skupina vodních záchranářů – lékaři, technici, potápěči, sportovci – vznikla předloni jako občanské sdružení. Na vybudování stanice s pozorovací věží a na výstroj shání nezisková organizace miliony korun. Zkusí požádat o pomoc i EU.

Architekt už kreslí studii stanice. Má být z lehké konstrukce kvůli menší únosnosti země v rekultivované důlní krajině. Čeká se také na řešení vlastnických vztahů. Stát, kterému patří většina rozsáhlých pozemků, bude své území uvolňovat postupně.

Do první koupací sezony se výstavba stanice podle Nebesáře zřejmě nestihne. Sdružení proto počítá s dočasným mobilním zázemím. Nejprve potřebuje hlavně motorový člun, pramice a záchranářská surfová prkna. Na víkendovém Dni záchranářů na autodromu sdružení ukázalo vznášedlo, které přivezli na ukázku liberečtí vodní záchranáři. „Mít vznášedlo, to je náš sen. Rozšířilo by naše možnosti, protože se dostane do míst, kam nemohou motorové čluny, a umí zachraňovat lidi i v zimě na tenkém ledu. Osvědčilo se také při povodních,“ sdělil Nebesář. Běžná vznášedla, která umí jezdit i po trávě, silnici a přes obrubníky, stojí od stovek tisíc výš. Některá jsou malá jako vodní skútry, větší unesou i tank.