Jiří Vlašimský z Horního Jiřetína, Vojtěch Žihla z Litvínova a Jan Svoboda z Mostu. Dříve spolu chodili na střední školu do Chomutova. Dnes jsou studenty 2. ročníku magisterského studia na Fakultě aplikovaných věd v Plzni, kde už v prvním ročníku vymysleli Waybook – spolujízdu studentů.

Na projekt Waybook se můžete podívat na www.waybook.cz


Jedeme spolu?

„Nápad vznikl ve chvíli, kdy byl problém najít spolujezdce do aut a odvoz do Plzně. Postupným nabíráním zkušeností s podobnými projekty jsme dostali odvahu a minulý rok se rozhodli nápad realizovat. Služba byla uvedena do provozu 1. září 2009,“ popisují autoři webu své začátky.

Je to tedy něco málo přes rok, co služba funguje. Od té doby se jí dostalo mnohých vylepšení. Došlo k přidání poptávky jízdy a později i k možnosti psaní zpráv mezi jednotlivými uživateli. Zrychlila se registrace, zpřehlednil počet míst ke svezení a všechny aktuality týkající se Waybooku jsou zasílány uživatelům prostřednictvím mailu. Nemalý pokrok zaznamenali autoři i v propagaci.

Waybook v číslech

Prostřednictvím sociální sítě Facebook a několika zmínkám v médiích se Waybook může chlubit třemi a půl tisíci registrovaných, z toho 406 lidí se přihlásilo jen v průběhu měsíce října. Celkem bylo vypsáno přes 4 500 jízd, přičemž odvoz v nich našlo asi 1 500 uživatelů. Nejčastěji službu využívají studenti z Plzně, tvoří asi třetinu registrovaných. Za Plzní následuje Praha, Brno, Most a Chomutov.

Nemůže ale této služby zneužít i nějaký násilník? „Tento problém tu je a nelze ho úplně eliminovat. Z tohoto důvodu jsme zavedli hodnocení řidičů. Když má nějaký řidič 40 kladných hodnocení, nemusí se slečna ani její rodiče ničeho bát. Navíc ji řidič zpravidla odveze od vchodu ke vchodu, takže se večer neprochází někde temnými uličkami,“ uklidňuje Jan Svoboda.

Co za to?

Waybook je bezplatný a není určen pouze studentům. „Chtěli bychom zdůraznit, že celá služba je nekomerční a všechny prostředky spojené s tímto projektem hradíme ze svého. Velkým problémem je pro nás hlavně propagace webu, a proto bychom uvítali jakoukoliv pomoc v této věci ze strany veřejnosti. Za umístění odkazu na sociálních sítích, studentských serverech nebo vyvěšení plakátů na kolejních nástěnkách budeme rádi. Využijeme samozřejmě i jakýkoliv jiný způsob propagace. Vytvořili jsme službu, abychom usnadnili cestování a k tomu, aby ji používalo co nejvíc uživatelů. Aby bylo nabízeno co nejvíc jízd, je potřeba dostat službu do povědomí veřejnosti,“ uzavírá Jan Svoboda.

Alena Průšová