Do dálky vonící poctivý guláš vás vtáhne na útulný dvorek domu rodiny Klimendových. Kolem houpačky a dalších dobrot, tentokrát sladkých, dojdete až k volební urně. Ve Rvenicích u Postoloprt se totiž volí v letní kuchyni. V regionu vybírají nové europoslance i na dalších ne úplně tradičních místech.

„Alespoň to nemáme daleko na kávu. Kuchyň máme hned za zády,“ usmívá se Irena Hantáková, předsedkyně volební komise ve Rvenicích. Hlasy se tam sčítají v letní kuchyňce rodinného domu, která Klimendovým nejčastěji slouží při posezeních na upravené zahrádce a dvorku. Před rekonstrukcí na letní kuchyň byla v místnosti domácí zvířata, nyní, když je potřeba, ji půjčují pro potřeby voleb.

Pochod pro Evropu, který v Praze připomenul založení Evropské unie.
Jak proběhnou volby do Evropského parlamentu?

Oranžová fasáda, vzorně uklizeno, před domem vyvěšené vlaky. Když vcházíte, chce se vám zaklepat, přeci jen jdete k někomu domů. „Volí se tu tradičně. Máme to tady takové hodně přátelské, až rodinné. Ani komise se nemění. Napečeme a přineseme vždy něco dobrého, moučníky a podobně, a pohostíme i voliče,“ pokračuje předsedkyně rvenické volební komise.

Letos mají ve Rvenicích dokonce i guláš, připravuje a ohřívá se na dohled od volebního dění. „Zabijačkový. Nádherně voní. Třeba přitáhne nějaké voliče,“ doufá Irena Hantáková.

Šatna i obývák

Na ne úplně tradičních místech se vybírají europoslanci i jinde v regionu. Některé obce totiž nemají společenské prostory, hasičárnu či šatnu sportovního klubu, a tak aby bylo kde volit, jsou místnosti třeba v rodinných domcích. Například v Mradicích se volí v obýváku, který jinak využívá rodina majitelky, když přijede na návštěvu, v kuchyni se volí také v Seménkovicích.

V Nečichách se volí v bazaru s dětským oblečením, v Drahomyšli v obchodě, v Dolním Březně v areálu tenisových kurtů, ve Skupicích pak zase v myslivecké klubovně. Na Podbořansku se chodí k volbám zase do míst, kam se veřejnost úplně běžně nedostane – do výchovných ústavů v Pšově a Buškovicích.

Celkem jsou v okrese Louny urny ve 167 volebních místnostech. Drtivá většina z nich je ve školách, školkách, na úřadech, v kulturních domech, obecních sálech a dalších veřejně přístupných místech.

Vykolejený vlak u Hřivic
Trať poškozená vykolejeným vlakem u Hřivic bude zavřená až do léta

Výsledky voleb tentokrát nebudou známé několik hodin po uzavření volebních místností, jak jsme zvyklí z jiných výběrů, s jejich zveřejněním se musí čekat až na chvíli, kdy bude hotovo i ve zbytku Evropy. Očekává se, že verdikt bude znám v noci z neděle na pondělí.

Evropské volby mají ještě jednu zvláštnost. Mohou při nich volit cizinci žijící u nás. „Máme ve voličských seznamech tři cizince, kteří u nás mohou přijít volit. Objevit se mohou i další, pokud budou mít voličský průkaz, jenž může být vydaný i v jiném městě,“ přiblížila Monika Dušková ze žatecké radnice odlišnost voleb do Evropského parlamentu.

Do boje o poslanecká křesla v Evropském parlamentu v ČR zasáhlo 40 uskupení. Na kandidátkách je 76 % mužů a 24 % žen. Z okresu Louny by rádo v europarlamentu zasedlo pět lidí – čtyři muži a jedna žena.