Často už zapomínané tradiční venkovské zvyky se rozhodli lidem v Žatci připomenout tamní chovatelé.

Zorganizovali proto v sobotu 7. února staročeskou zabijačku přímo v centru města, naproti chovatelskému areálu v ulici Volyňských Čechů. Řeznický mistr Jan Grössl tam společně se studenty oboru řezník z údlického učiliště předvedl vše od zabití prasete, jeho porcování, až po výrobu oblíbených jitrnic, tlačenky nebo guláše.

V budově žateckých chovatelů navíc mohli zájemci ochutnat pochoutky z králičího masa, připravena byla také výstavka řeznického náčiní nebo vyšlechtěný jitrnicový stromek. K poslechu hrál harmonikář. „Je to moc zajímavý nápad, některé děti už ani nemají tušení, jak taková tradiční zabijačka vypadá. Tady se alespoň mohou podívat,“ řekl Deníku Martin Petr, jeden z návštěvníků hodů.