„Vozidlo rychlé lékařské pomoci vyjelo k mladé ženě, která při exkurzi zkolabovala a nejevila žádné známky života. Jeden z přítomných mládenců začal ihned s resuscitací. Posádka byla na místě okamžitě a pokračovala v masáži srdce a umělém dýchání,“ řekl Slavomil Jurnečka, ředitel SDZ. „Na obnovení srdečního rytmu bylo nutné použít elektrický výboj. Pacientce byl zajištěn žilní přístup, byla zaintubována a napojena na umělou plicní ventilaci,“ upřesnil.

Šlo jen o cvičení

Ačkoliv byla akce velmi věrohodná, jednalo se pouze o ukázku práce zdravotníků v terénu a v sanitním vozidle. „Překvapila mě rychlost a perfektní souhra, s jakou posádka vše zvládala. Postup při resuscitaci v podání profesionálních zdravotníků jsem teoreticky znala, ale rychlost, s jakou se jednotlivé úkony v praxi provádějí, mě skutečně zarazila. Chvílemi bylo velmi těžké udržet zavřené oči a nepohnout se, ale vše se fotograficky dokumentovalo kvůli odborné přednášce a obrázky tam poslouží jako ilustrační fotografie,“ řekla zachráněná žena.

„Nebylo to doopravdy a ve skutečnosti bych to ani zažít nechtěla. Přesto ale chci panu doktoru Šperglovi, zdravotní sestře Veselé a záchranáři panu Charvátovi poděkovat. Byla to velmi zvláštní zkušenost,“ doplnila.

Během exkurze si mládež mohla zblízka prohlédnout i vozidlo rychlé lékařské pomoci, které bylo při zásahu použito. Ředitel SDZ Žatec jim podrobně představil jednotlivé přístroje a jejich funkci. O praktickou ukázku jejich použití se pak postarali sami záchranáři při již zmiňovaném zásahu.