Zhruba čtyři miliony korun by mohla stát lounskou radnici demolice tří nevyužívaných velkých budov v Zahradním městě v areálu bývalých vojenských kasáren. Pokud město získá dotaci nebo pozemky s budovami za 11,5 milionů korun nikdo nekoupí, demolici provede samo.

Otázka, co s chátrajícími domy, trápí lounskou radnici již několik měsíců. Původní záměr budovy prodat za 11,5 milionů korun nevyšel. Je to již pět let, co jsou budovy k mání, žádný z investorů ale neprojevil vážný zájem. A to i za podmínky, že kupec nemusí již budovy zachovat, ale může je zbourat a postavit nové. V místě by mělo vzniknout kolem 150 bytů.

Problémem se na březnovém jednání zabývala investiční komise, která hledala řešení. Již dříve se ozývaly hlasy, že by město mělo budovy zbourat samo. „Přestože tyto objekty tvoří významnou dominantu Zahradního města, začínáme připravovat kroky směřující k jejich demolici,“ uvedl už v lednu starosta Loun Jan Kerner.

Na tom se nakonec shodli i členové komise. Případná demolice by měla proběhnout v příštím v roce, a to pouze za podmínek, že se radnici podaří získat dotaci z programu Podpory úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití. Zároveň ale běží i prodej těchto budov a pozemků.

Zdržení kolem prodeje budov a výstavby bytových jednotek zpožďují realizaci dominanty centrální zóny – Zeleného náměstí, do kterého město hodlá investovat zhruba dalších 10 milionů korun.

Armádní majetek v hodnotě 177 milionů korun město získalo v roce 2003. Čtvrť by měla přirozeně splynout s okolím.