Už jen poslední čtyři dny jako možnost k návštěvě interiéru zámku mají před sebou milovníci památek, pokud chtějí zavítat do Krásného Dvora u Podbořan. Zámek bude otevřen k prohlídkám tento týden od čtvrtka do neděle. Potom návštěvní sezona pro letošní rok skončí.

V říjnu už je tento zámek otevřen jen o víkendech, ale tento týden mimořádně umožní prohlídky i ve čtvrtek a pátek. Jedním z důvodů je to, že děti budou mít podzimní prázdniny a část rodin se může věnovat výletům.

Akce na zámku28. 10.
Od půdy po templ, kostýmované prohlídky zámku
4. 11.
Strašidelná cesta parkem s procházkou za duchy
25. 11.
Svatokateřinské slavnosti
8. 12.
Slavnostní adventní koncert violoncellisty Petra Nouzovského

Hlavním dnem rozloučení se sezonou bude sobota, den státního svátku, na nějž vedení zámku připravilo netradiční prohlídky nazvané Od půdy po templ. „Pro návštěvníky otevřeme i prostory druhého patra zámku, které jsou pro veřejnost jinak nepřístupné. Dříve v nich byly kanceláře pro úředníky, později depozitáře,“ uvedla kastelánka Michaela Hofmanová.

S prohlídkami budou lidem pomáhat také neobvyklí průvodci. „Budou to někteří z četných hostů, kteří Krásný Dvůr v průběhu jeho dějin navštívili. Například dcera císařovny Marie Terezie nebo její pravnučky,“ upřesnila Šárka Kovaříková ze správy zámku.

Z templu je přes vyhlášený park vidět i zámek Krásný Dvůr.Zdroj: Deník/Hynek DlouhýProhlídky budou probíhat od 10 do 16 hodin, začínat budou vždy v celou hodinu. Od čtvrtka do neděle bude otevřen také Novogotický templ, unikátní nedávno opravená památka s rozhlednou v zámeckém parku.

Samotný rozlehlý zámecký park je pro milovníky přírody otevřen celoročně a konec sezony a zimní uzavírka se ho tedy netýkají.

Přestože zámek bude od listopadu do března uzavřený, několik akcí pro veřejnost jeho správa přichystala i pro listopad a prosinec. Už 4. listopadu se například uskuteční Strašidelná cesta parkem. Dobrodružství s loučemi, svíčkami a procházkou za duchy a přízraky temného zámeckého parku proběhne od 18 do 20 hodin.

V závěru listopadu (25.11.) se na nádvoří zámku uskuteční Svatokateřinské slavnosti a 8. prosince proběhne slavnostní adventní koncert violoncellisty Petra Nouzovského.

Tak vypadá nově opravený templ: