Tvrz v Divicích na Lounsku byla pro zájemce dlouhé roky nepřístupná, před pár lety se to změnilo. Její nový vlastník, pražské divadlo Studio DVA, tam od roku 2017 zve na svou letní scénu, řadu akcí připravuje i v průběhu roku. Letos poprvé se tvrz pro návštěvníky zpřístupnila minulou sobotu. Nyní má otevřeno každý víkend, láká na prohlídku zahrady s rybníkem a květinovou loukou, návštěvníci mohou zavítat na hlavní nádvoří, otevřená je zahrádka hostince s občerstvením.

Tvrz v Divicích.Zdroj: archiv divadla Studio DVAZájemci si mohou prohlédnout také část tvrze. „Úplně poprvé v historii otevřeme veřejnosti nejstarší část tvrze, a to spodní patro gotické věže s valenou klenbou. Umístíme tam unikátní výstavu divadelních rekvizit z našich nejoblíbenějších představení,“ sdělil producent divadla Studio DVA Michal Hrubý. „Na výstavu rekvizit naváže výstava fotografií z divadelních představení i jejich zákulisí. Ta bude v nádherném a možná trochu tajemném prostoru hned vedle hlavního vstupu do tvrze, kde v prosinci byla k vidění velmi úspěšná výstavu betlémů,“ dodal.

Odchovanec lounské házené Václav Klimt
Václav Klimt šel v Německu s platem dolů, pomohl tak přežít klubu

V sobotu 20. června na hlavním nádvoří tvrze zazpívá Monika Absolonová za doprovodu vynikajícího pianisty Ondřeje Hájka. V červenci a srpnu v Divicích proběhne řada divadelních představení. Vystoupí v nich například známí herci Ivana Chýlková, Karel Roden, Eva Holubová, Bolek Polívka, Zlata Adamovská či Bob Klepl, zcela poprvé do Divic dorazí se svým představením Filip Blažek.

Zámek v Pátku nad Ohří přivítá první návštěvníky tento víkend, sezonu tam začali v pátek 29. května. V červnu bude pro návštěvníky přístupný pátky, soboty a neděle, během letních prázdnin se k otvíracím dnům přidají ještě středy a čtvrtky. Přístupné je přízemí zámku, kde je barokní refektář a výstavní prostory. Je tam stálá výstava obrazů a keramiky Hany Štroblové, panely o slavných páteckých rodácích a obyvatelích, jako byli například cestovatel Emil Holub, zahradník a sběratel rostlin Benedikt Roezl či stavitel řetězových mostů Bedřich Schnirch. V přístupném patře jsou k vidění zámecké salonky.

Nalezená munice na Podbořansku.
Les na Podbořansku vydal po 75 letech tajemství. Munici zakopanou Rudou armádou

„V bývalém pivovaru v traktu před zámkem je výstava papírových modelů hradů a zámků a připravujeme Muzeum husitského hejtmana Alšíka Škrpy,“ doplnil správce zámku Petr Chaloupka. Zájemci mají možnost stanovat v zahradě, WC a sprcha je na zámku. Kdo alespoň částečně pomůže s úklidem, může se podívat do jeho sklepa.

Během léta se na zámku chystá několik akcí. Například v sobotu 20. června se koná Zámecký piknik & noční karneval v maskách, akci doprovodí odpolední hry a soutěže. V červenci se chystá country minifestival.

Dobročinný dětský den na podporu Klokánku v Žatci se konal ve Staňkovicích, 2013.
Z archivu Deníku: Jaké byly Dny dětí na Lounsku a Žatecku?