O téměř měsíc se prodloužila lhůta, do kdy mohou zájemci posílat své nabídky na koupi zámku v Peruci na Lounsku. První kolo výběrového řízení mělo původně skončit 18. února, termín se prodloužil až do 11. března. Informovala o tom Jana Bryndová, která mediálně zastupuje realitní společnost Naxos, jež prodej realizuje.

Zámek v Peruci vznikl z někdejší tvrze na přelomu 16. a 17. století. Po roce 1945 patřil různým státním institucím, nejdéle zámek spravovalo Národní muzeum v Praze. Počátkem devadesátých let se převedl na obec Peruc, od které jej v roce 2007 koupili současní britští vlastníci. Ti jej nyní prodávají.

Zámek se nechvalně proslavil na konci roku 2011, kdy z něj zloději ukradli cenné obrazy českého malíře Emila Filly, který v něm prožil část života. Policie obrazy rychle našla, zloději byli odsouzeni. Zbylé obrazy byly ze zámku odvezeny a spolu s ukradenými se do Peruce dosud nevrátily. Důvodem je špatný technický stav zámku a jeho zabezpečení. To by se s novým vlastníkem mohlo změnit.

Soukromé sídlo? Proč ne

„Zámek se nachází na pozemcích o rozloze téměř 11 900 metrů čtverečních. Jeho součástí je pamětní síň Emila Filly, která zůstane i po prodeji zachována," sdělila Jana Bryndová. „Mezi potenciálními investory mohou být ti, kdo by v části zámku měli své soukromé sídlo, a ostatní prostory by byly otevřeny pro veřejnost," doplnil manažer z Naxosu Michal Skuhra, který má prodej na starosti.

Jednou z dalších možností by bylo podle jeho slov zřídit tam hotelový komplex s rozsáhlou nabídkou sportovního a společenského využití. „Je také připraven architektonický projekt na celkovou rekonstrukci zámku," dodal Michal Skuhra. Současní vlastníci nabízejí zámek za 15 milionů korun.