Zhruba dvě stovky dětí z Loun by se měly dostavit příští týden k zápisu do prvních tříd základních škol. Úplně přesný počet budoucích prvňáčků nelze nyní určit, neboť do městských škol často dojíždějí i děti z okolních obcí, některé další děti zase dostanou odklad školní docházky.

„V tuto chvíli nelze přesný počet určit. Podle údajů z matriky by se k zápisu mělo dostavit 185 lounských dětí. Do škol tak nastoupí děti, které v loňském roce měly odklad a děti z blízkých obcí,“ vysvětlila Martina Kladivová, vedoucí oddělení školství městského úřadu v Lounech.

Školy se snaží budoucí prvňáčky a jejich rodiče nalákat zábavnou formou. „Děti nenásilnou formou vyzkoušíme ze základních dovedností, jako například poznávání barev nebo tvarů. Při zápisu také paní učitelka zjistí, zda nemá budoucí žáček problém s řečí, případně pak doporučí návštěvu logopeda,“ uvedl ředitel ZŠ Přemyslovců v Lounech Miroslav Ekrt s tím, že v prvním ročníku bude nově otevřena třída pro žáky s poruchou koncentrace.

Zápis do všech základních škol bude probíhat ve stejný termín, tedy v pátek 16. ledna od 14 do 18 hodin a v sobotu 17. ledna od 9 do 12 hodin. Informace o výuce na jednotlivých školách, nabídce zájmových kroužků nebo vybavenosti mohou rodiče získat na webových stránkách škol.

Rodiče k zápisu přijdou v daný den s dítětem a přinesou jeho rodný list a svůj občanský průkaz. Pokud mají snahu dát svému dítěti odklad, tak mohou přinést i doporučení z pedagogické poradny. O odkladu školní docházky rozhoduje ředitel školy na základě vyšetření pedagogické psychologické poradně.