Nepodal žádný návrh, nediskutoval, ani žádné hlasování tentokrát neabsolvoval při jednání podbořanských zastupitelů Lumír Šopf. Hned na úvod schůze přečetl prohlášení, ve kterém tvrdil, že se ve městě při prodeji pozemků a nemovitostí „měří dvojím metrem“, rozhoduje se nestandardně a podle sympatií. A na protest odešel. Je to prý poslední možnost, jak na údajné problémy poukázat.

Podle většiny městských poslanců odchod nic neřeší, kritizují ho. „Zvolen byl proto, aby zastupoval lidi, jednal, hlasoval,“ shodují se. Vedení Podbořan se proti Šopfovým obviněním ohradilo, jedná se údajně o křivá nařčení bez důkazů. Žádná kontrola ani prošetřování trestních oznámení pochybení radnice nepotvrdilo.

Oblíbenci jsou ve výhodě

„Zastupitelstvo rozhoduje dlouhodobě bez koncepce a pravidel. Pravidla se nedodržují. Neměří se každému stejně. Jedněm se hází klacky pod nohy, kdo si znepřátelí vedení města, nemá šanci. Těm spřáteleným a oblíbeným se naopak vychází vstříc,“ zdůvodnil opuštění sálu na úplném startu jednání zastupitelů v Podbořanech Lumír Šopf. „Při prodejích některých pozemků a nemovitostí se různým lidem měří různým metrem.

Postupuje se podle sympatií či osobní nevraživosti. To by rozhodně nemělo být. Proto jsem se rozhodl na protest proti praktikám zastupitelstva odejít ze schůze. Dlouhodobě na problémy upozorňuji, snažím se, ale není možnost něco změnit. Diskutovat s nimi nejde. Toto byla poslední šance, jak na to důrazně upozornit,“ dodal pro Deník Šopf.

Oprava evangelického kostela v Žatci. V listopadu ho pokryla mlha a také lešení.
Řemeslníci začali opravovat evangelický kostel v Žatci

Jako příklady uvádí Šopf prodeje některých pozemků či budov a bytů z majetku města. Jsou prý rozdílné ceny. Nebo údajné nevyhovění některým žádostem, pokud není žadatel „z té správné skupiny“. Vedení Podbořan a velká většina zastupitelů jeho nařčení důrazně popírá. Schválená pravidla a zákony se prý striktně dodržují. „Všichni mají stejné podmínky. Nikdo není znevýhodněn nebo naopak zvýhodněn. Jsou to nesmysly, lži a opět obvinění bez jakýchkoliv důkazů,“ říká starosta Podbořan Radek Reindl. Ceny nejsou někdy shodné prý proto, že se jedná například o jiné typy pozemků, na úplně jiných místech, prodává se v různých situacích a době. Na stejných místech a stejné typy jsou ale údajně vždy prodávány za stejných podmínek a podle schválených pravidel.

Městský úřad PodbořanyZdroj: Deník/Hynek DlouhýLumír Šopf „válčí“ s vedením Podbořan dlouhodobě. Patří k jeho nejhlasitějším kritikům. Podle starosty Reindla se ale jeho tvrzení nezakládají na pravdě a potvrzují to prý výsledky kontrol a prošetřování. „Žádná kontrola, kterých na nás někteří lidé posílají opravdu dost a dost, žádné oznámení, ani trestní, nikdy neodhalilo žádné pochybení radnice. Nedostali jsme žádnou závažnou výtku, pokutu, nic. Nikdy nebyl nikdo obviněn. Vždy bylo potvrzeno, že jednáme zcela správně a podle zákonů. Audit hospodaření radnice je také dlouhodobě v pořádku. Všechna jeho obvinění byla v minulosti vyvrácena,“ argumentuje Reindl proti nařčením zastupitele.

Zastupitelé: odejít není řešení

Šopfa podporuje i další opoziční zastupitel Leo Peterka. „Tedy ne v tom, že odešel. Odchod nic neřeší, měl by raději diskutovat a upozorňovat na nepravosti. Nezvolil dobrou formu. Ale je pravdou, že kdo není s vedením zadobře, dělají se mu obstrukce. Kdo je oblíbený, je na něj jiný metr,“ uvedl pro Deník. Velká většina podbořanských zastupitelů ale s kritiky nesouhlasí, tamní zastupitelstvo jedná podle nich zcela standardně.

Deník sleduje situaci v Podbořanech dlouhodobě. Důkazy, že by radnice postupovala špatně, ale v minulosti Šopf nepředložil. Je pravdou, že tamní radnice absolvovala řadu kontrol, z ministerstev a různých dohledových úřadů, více než je obvyklé v okolních městech. Také trestních oznámení bylo v minulých letech dost prověřováno. Nikdy ale zatím nebyl nikdo policií obviněn, nikomu nebyla dozorujícím úřadem udělena pokuta, nebylo nic vytýkáno. Všechna podání byla odložena, úřady potvrdily, že podbořanská radnice postupuje správně.

Podbořanské letní slavnosti
Podbořanské slavnosti bude produkovat stejný pořadatel

Lumír Šopf tvrdí, že důkazy dodává, ale nejsou dobře vyhodnocovány. Kontroloři a policisté jsou ale jiného názoru. „Bohužel, některé kontroly jsou dělány na dálku nebo na oko. A policie? Všichni se v regionu znají, jsou tam vazby. Měla by to vyšetřovat policie odjinud,“ je přesvědčen Šopf, že na jeho tvrzeních „něco je“. Vedení města to označuje za další nepravdu.

Většina zastupitelů kritizuje Šopfův odchod z jednání. Tvrdí, že tak nevykonává to, proč ho lidé zvolili, nezastupuje je. „Nechápu jeho odchod. Peníze za výkon funkce zastupitele si nechává vyplácet, ale jako zastupitel nevykonává práci zastupitele. Měl by pracovat pro lidi. Odchodem pro ně nic neprosadí. Hlasovat, diskutovat, pokud si to myslí, tak i upozorňovat na věci, které se mu nelíbí, nebo na problémy, argumentovat, navrhovat, ale ne odcházet. To nezastupuje nikoho,“ myslí si Radek Reindl a přidávají se k němu i další městští poslanci.

Akce Česko zpívá koledy v lounské knihovně
Česko zpívá koledy! Přijďte zase prožít pěkné chvíle do lounské knihovny

Deník oslovil, kvůli neutrálnímu názoru, také zastupitele z okolních měst. Co si o protestním odchodu myslí? Většinou říkají, že odchod není dobrý, že není řešením. „Jako symbol vzdoru, akt, kterým chce na něco upozornit, to dokážu pochopit. Ale řešení to určitě není. Měl by poté problémy rozebrat, navrhnout řešení a cestu, jak dál,“ odpověděl například Jaroslav Špička, žatecký místostarosta.

„Není to šťastný krok. Odchod nic nevyřeší. Když nebude chodit za zastupitelstvo, nic neudělá. Musí být konkrétní. Diskutovat, předkládat argumenty, snažit se dál na problémy upozorňovat, pokud má důkazy, nechat je prošetřit. Ale odchod není dobrý krok,“ uvedl pro Deník lounský zastupitel Miloš Chovanec.