První změna ve složení zastupitelstva od předloňských podzimních komunálních voleb proběhla v Žatci. Výměna proběhla po roce a půl v křesle, které obsadili kandidáti zvolení za Svobodné, rezignoval Tomáš Petříček, místo něj nastoupil Oldřich Řáha.

Tomáš Petříček podal svou rezignaci v pátek 8. dubna v odpoledních hodinách. Oldřich Řáha se místo něj stal zastupitelem v pondělí 11. dubna. „Dlouhodobě se v Žatci nedaří sestavit radu. Na posledních jednáních jsem si potvrdil, že dohoda není blízko a to je podle mého velká chyba. Město by mohlo být vedeno lépe. Situace by měla být odblokována, proto jsem se rozhodl odstoupit, dát možnost náhradníkům, snad se podaří brzy sestavit radu města," zdůvodnil oficiálně svou rezignaci Tomáš Petříček.

Patová situace

Ten byl do žateckého zastupitelstva zvolen na podzim 2014, byl trojkou na kandidátce Svobodných, kteří se mezi městské poslance „probojovali" úplně poprvé. Získal přes 500 hlasů a preference ho vynesly mezi dva zastupitele zvolené za Svobodné. Petříček se věnoval sportovním tématům, ale také například ekonomice a dalším.

Po volbách ale v Žatci bylo hodně rušno. Právě Svobodní, ve svém programu tvrdě pravicová a konzervativní strana, se spojila s ČSSD a KSČM, i když těsně po volbách tvrdili, že spolupráce s komunisty je vyloučená. Starostou se stal Aleš Jelínek, Tomáš Petříček byl v radě. Poukazovali na údajná mnohá pochybení předchozího vedení města.

Připomeňte si: Starosta Jelínek: do spolupráce s komunisty jsme byli dotlačeni

Tato koalice vydržela ale jen dva měsíce, po protestech a demonstraci a několika rušných jednáních městských poslanců ji „zradil" komunistický zastupitel Milan Pipal. Jako důvod uvedl, že se neplní sliby a že se musí dohodnout široká shoda. Od té doby se vystřídaly ve vedení města další dvě rady, od loňského léta není dokonce žádná. Ani jeden z táborů nemá většinu, široká dohoda není v dohledu a město nemá stabilní vládu.

V dalších měsících Tomáš Petříček a Aleš Jelínek opakovaně deklarovali v zastupitelstvu, že nepatří do žádného z táborů, vyzvali ostatní, ať se dohodnou bez nich. Faktem ale je, že při důležitých bodech dál zastupitelé zvolení za Svobodné hlasovali s ČSSD a KSČM. Podle druhého tábora jsou nezávislí jen „na oko".

Velké změny se neočekávají

Svobodní, z jejichž kandidátky se Petříček a Jelínek do zastupitelstva dostali, se od obou distancovali. Vadila jim hlavně právě spolupráce s komunisty a jejich kroky ve vedení města. S příchodem Oldřicha Řáhy nelze předpokládat velké změny v zastupitelstvu. Svobodní se k němu už nehlásí, je podle nich spjat s politikou Aleše Jelínka.

Oldřich Řáha je podnikatel, není členem žádné politické strany, je mu 66 let. V Žatci žije od roku 1970, záběr jeho podnikání je široký - od vodohospodářských a silničních staveb, přes energetiku, strojírenství a další.