Petr Dundek (26 let) se stane novým zastupitelem města Žatce.

Ve čtvrtek 17. června na jednání zastupitelstva by měl složit předepsaný slib. „Nabídku přijmu, slib složím, jsem ochoten stát se zastupitelem,“ potvrdil v úterý na dotaz našeho deníku.

V zastupitelstvu nahradí Miroslava Legutka, který v neděli odstoupil z místa v zastupitelstvu, což zdůvodnil nesouhlasem s některými kroky vedení města a nedostatky v komunikaci. Oba muži kandidovali v posledních komunálních volbách v roce 2006 za ODS, ani jeden z nich však v současnosti už není členem této strany.

Místní organizaci ODS v Žatci v posledních letech a měsících postihly vnitřní spory a někteří členové z ní na protest vystoupili. Jak M. Legutko, tak P. Dundek odešli z ODS letos na jaře. Za ODS byl do zastupitelstva zvolen také například současný starosta Žatce Erich Knoblauch, ale ani on už nyní není členem této strany.

Podle výsledků voleb byl Petr Dundek druhým náhradníkem pro případ, že některý zastupitel za ODS odejde ze zastupitelstva. „Prvním byl Petr Holý, ale ten už nemá trvalé bydliště v Žatci a sdělil mi, že o místo v zastupitelstvu už nemá zájem,“ uvedl v úterý Jaroslav Rosenkranz, oblastní manažer ODS pro okres Louny. Fakt, že nový zastupitel momentálně není členem ODS, není překážkou pro přijetí mandátu v zastupitelstvu, rozhodující jsou výsledky voleb, dodal.

Petr Dundek se stane novým zastupitelem města na čtyři měsíce, protože v říjnu nebo listopadu proběhnou nové komunální volby. V Žatci je ve sboru 21 zastupitelů. Během současného volebního období došlo zatím ke dvěma změnám – v roce 2007 kvůli úmrtí Josefa Štrosse ze Strany zelených nastoupil na jeho místo nový zastupitel Milan Milfait. V závěru téhož roku odstoupil z osobních důvodů zastupitel Milan Pipal z KSČM a novou zastupitelkou se stala Jaroslava Gajdošíková z téže stany.