Ceny za zasíťované pozemky ke stavbě rodinných domů v nové čtvrti Kamenný Vršek na okraji Žatce zvedla v létě rada města na trojnásobek oproti zájemcům, kteří parcely ve stejné čtvrti nakupovali před dvěma roky v první etapě.

Výsledkem je fakt, že lidé o nákup parcel ztratili zájem. Ze třinácti nabízených pozemků se dosud našli zájemci jen ke dvěma a jeden později žádost zrušil. Zbylých dvanáct parcel je volných.

O situaci diskutovalo ve čtvrtek zastupitelstvo města. Zastupitelé zvažovali, co dál dělat – zda pozemky zlevnit nebo zda ponechat dražší cenu a dál čekat, zda se najdou zájemci třeba za půl roku nebo ještě později. Zastupitelé se rozdělili do několika názorových skupin, debatu provázela napjatá atmosféra, emoce a vzájemné obviňování.

„Chtěl bych vědět, proč vedení města zvedlo cenu za pozemky. Je to opatření, které je zaměřeno ne pro lidi, ale spíš proti nim. Navíc neměří všem stejným metrem, ale zvýhodňuje majitele, kteří nakoupili parcely v první etapě, zatímco dalším zájemcům komplikuje situaci,“ uvedl zastupitel Vladimír Richter (nezávislý).

„Náklady na zasíťování pozemků ale vycházejí na 1800 korun za metr, nemůžeme je tedy přece prodávat za 400 korun. Jsme tu proto, abychom hájili ekonomické zájmy města. Město nemůže prodělávat. Kdo z vás by pro sebe nakoupil pozemek za tisíc korun a prodal ho pak za stovku?“ oponoval Pavel Aschenbrenner (ODS), člen rady města.

Podle Zdeňky Hamousové (nezávislá) ale nižší cenou město pomůže skupině obyvatel, která je pro něj žádoucí. „Jsou to mladé rodiny, lidé kolem třiceti let s dětmi. Budou tu bydlet, nakupovat, chodit do sportovišť, přispívat k ekonomickému rozvoji města. Nyní znám hodně reakcí lidí, kteří si berou hypotéky a chtějí se pustit do stavby, ale pozemky za více než milion jsou pro ně drahé a cena je odrazuje. Pak mnozí i začínají stavět raději v jiných městech nebo obcích,“ řekla zastupitelka.

Brzdí prodej fámy?

„Ano, už teď se šíří fámy Žatcem, že pozemky na Vršku budeme zlevňovat. I proto lidé čekají a zájemci zatím nejsou. Nebo se rovnou dohodněme, že město všem rozdá pozemky zadarmo, a nemusíme tu sedět,“ reagoval Pavel Aschenbrenner. Sám navrhl dál vyčkat, cenu neměnit a podle něj zájemci určitě po nějakém čase přijdou.

Na Kamenném vršku město v roce 2005 a 2006 prodalo pětadvacet parcel za cenu 450 korun za čtverečný metr. Letos v červenci město zahájilo druhou etapu prodejů v téže lokalitě, ovšem cenu zvýšilo na 1250 korun za metr. V první etapě tak lidé získali pozemky v průměru za půl milionu korun, zatímco nyní za parcelu přibližně stejné velikosti musí zájemci městu zaplatit o milion korun více, i když samotný dům ještě ani nezačali stavět.

Zastupitelé ve čtvrtek k problému nepřijali žádné rozhodnutí, zatím tedy dál platí ceny stanovené pro druhou etapu. Celkem má být na Kamenném Vršku prodáno a zastavěno 63 parcel, po druhé etapě má v příštích letech následovat ještě třetí.