Autobusové nádraží, depozitář muzea, lehkoatletický stadion, turistický Chrám chmele a piva, cyklostezky, sesuv svahu, čištění rybníka, rozšíření domova pro seniory nebo zateplení budov. To jsou projekty, na které v minulých letech získal Žatec dotace. Město je v tomto ohledu úspěšné, v posledních deseti letech obdrželo přes tři sta milionů korun. A na další nové projekty peníze dostalo, nebo se je ještě pokusí získat.

V posledních letech ve městě proběhla díky dotacím rekonstrukce lehkoatletického stadionu Mládí, autobusového nádraží, přestavba části bývalých papíren na depozitář muzea, zateplily se poliklinika, budova domova s pečovatelskou službou, některé školy a mateřské školky. Postavily se cyklostezky, rozšířil domov pro seniory. Díky jiným dotacím město zajistilo sesuv svahu v Tyršově ulici nebo aktuálně čistí rybník ve spádové Radíčevsi. Největším projektem podpořeným dotací byl turistický Chrám chmele a piva za čtvrt miliardy korun.

Výlov rybníka v Radíčevsi
Kapři se z rybníka v Radíčevsi přesunuli do Ohře, místo nich přijedou bagry

Další desítky milionů korun má město přislíbené a o další požádalo.

V těchto dnech například začala rekonstrukce budovy městské knihovny na náměstí Svobody. Vyjde na 12 milionů, většinu pokryje dotace. „V plánu je celková rekonstrukce střechy, obnova fasády budovy včetně zadního traktu a výměna části oken,“ sdělila Radka Filková, ředitelka knihovny.

Pracovat se bude i uvnitř budovy, kde je v plánu rekonstrukce elektroinstalace, místnosti dostanou také nové omítky a podlahové krytiny. Součástí rekonstrukce bude i výměna vnitřního vybavení. „Chystá se také rekonstrukce dvorku knihovny a prostoru na hradbách, kde chceme zřídit posezení pro veřejnost a plánujeme tam pořádání různých akcí,“ dodala ředitelka.

Děti v žatecké knihovně
Přestavba knihovny je tady. Milovníci knih se musí předzásobit

Další velkou investicí města podpořenou dotací bude výstavba nového sběrného dvora na okraji Žatce, nákup kontejnerů na tříděný odpad, včetně podzemních a polopodzemních, a kompostérů. Celková hodnota těchto investic je přes 36 milionů korun.

Jen pořízení sedmi podzemních kontejnerů do centra města a tří hnízd polopodzemních kontejnerů na sídliště vyjde na devět milionů korun. Město je koupí právě díky dotaci. „Sami bychom si poměrně drahé podzemní a polopodzemní kontejnery pořídit nemohli,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová. Za pomoci dotace Žatec získá také stovky nadzemních kontejnerů na tříděný odpad i bioodpad.

Město také nakoupí sedm set kompostérů, které pronajme lidem s rodinnými domky.

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.
Sběrný dvůr vybuduje Žatec za městem

A o další peníze žádá. Velkou investicí, do které se město bez dotace jen těžko pustí, je přeměna bývalého kláštera na volnočasové a vzdělávací centrum za 60 milionů korun. Město o peníze z Integrovaného regionálního operačního programu požádalo minulý měsíc, zda úspěšně, se dozví někdy v polovině příštího roku. „Můžeme získat maximálně 20 milionů korun. Proto požádáme o dotace ještě i z jiných zdrojů. Chceme také jednat s ministerstvem kultury, zda by nám neposkytlo peníze na restaurování historických maleb v budovách bývalého kláštera,“ sdělila starostka Zdeňka Hamousová.

Ze stejného zdroje chce město získat peníze na rekonstrukci budovy radnice nebo další rozšíření domova pro seniory. V sousedním domě plánuje centrum s byty pro osm klientů.

Vnitřní prostory bývalého kláštera v Žatci
Rekonstrukce kláštera se prodraží, našly se tam cenné historické malby

Město pošle žádosti o dotace také na další cyklostezky nebo revitalizaci prostoru kolem historických hradeb.