Zastupitelé ve čtvrtek večer sice schválili zveřejnění záměru byty prodat, v usnesení ale není uvedená žádná částka. Navíc vyhradili právo, že město může kdykoliv od záměru odstoupit a nerealizovat ho. Usnesení tak nové vedení města vzešlé ze zářijových komunálních voleb k ničemu nezavazuje.

I tak někteří nájemníci sledující jednání zastupitelů přímo na radnici ocenili tento krok potleskem. „S nájemníky dáme dohromady smysluplnou nabídku a věřím, že se tady sejdeme s mnohými z vás ještě do Vánoc,“ řekl právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl.

Panelový dům v ulici Dr. Kůrky v Žatci. Byty patří městu, nájemníci by je rádi koupili. Shoda na ceně ale není.
Nájemníci v žateckých bytech cítí křivdu. Čekali, že je koupí výrazně levněji

Aby město prodalo byty za tři tisíce korun za metr čtvereční, jak navrhl, zastupitelé neschválili. „Odchylka kupní ceny od ceny obvyklé není právně odůvodněna,“ shodli se právní zástupci města. Materiály radnice hovoří o ceně kolem 20 tisíc za metr.

"My nemůžeme střílet od boku ceny, spravujeme město podle zákona. Musíme se pohybovat v mantinelech, které jsou dané právními a znaleckými stanovisky, jinak skončíme na výslechu na kriminálce," řekl žatecký radní Martin Štross.

Podmínky státní dotace

Desítky nájemníků v bytech v ulici Dr. Václava Kůrky se na přelomu milénia finančně podílely na výstavbě panelového domu, teď očekávají, že jim město po dvaceti letech byty prodá za pro ně přijatelné ceny, řádově za desítky nebo nižší stovky tisíc korun. Dřívější prodej nebyl možný kvůli podmínce státní dotace.

Radnice ale požaduje několikanásobně víc, argumentuje, že nemá v ruce zákonný důvod, proč cenu výrazně snížit. Ceny bytů v poslední době v Žatci stouply, z čehož se odvíjí částka stanovená znaleckým posudkem, který si město nechalo zpracovat. Radnice nabízí nájemníkům byty s přihlédnutím k předkupnímu právu a dřívějšímu finančnímu příspěvku za sníženou cenu, která se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun za metr čtvereční.

Energie, vytápění a elektřina, ilustrační foto
V Lounech a Žatci dají za elektřinu a plyn daleko víc. Musí začít šetřit

Například za byt 3+1 tak požaduje přibližně jeden a půl milionu korun. To ale nájemníci nechtějí akceptovat a požadují mnohem menší částku. „Před dvěma desítkami let jsme dávali za byt 175 tisíc korun, což bylo na tehdejší dobu dost peněz. Teď jsem samoživitelka, mám dvě studující děti. Kde mám ty peníze vzít, na hypotéku jen těžko dosáhnu,“ poznamenala Libuše Šulcová, která bydlí v bytě 3+1.

„Nechceme byty od města zadarmo, ale částka, kterou požaduje, je strašně vysoká. Měla by se ještě hodně snížit,“ sdělil další nájemník Tomáš Chrenko.

Ve špatném stavu

Eva Ležalová v domě bydlí 24 let. „V roce 1998 jsem za byt 3+1 dávala 168 tisíc, v té době to byly velké peníze. Kdybych si tehdy místo toho pořídila družstevní byt, dnes bych měla anuitu dávno splacenou a měla bych byt v osobním vlastnictví bez dluhů,“ popsala.

Nájemníci navíc argumentují, že panelák v majetku města je ve špatném stavu. Výtahy potřebují výměnu, střechou zatéká, chybí zateplení. Náklady na rekonstrukci vyčíslili na zhruba 60 milionů korun. „Když si vezmeme hypotéky a půjčky na koupi bytů, těžko budeme mít další peníze na opravy,“ shodli se.

Soutěž na podobu budoucí haly v Žatci vyhrála skupina architektů ze Španělska. Vizualizace ukazují, jak by mohla vypadat.
Komunální volby v Žatci: Jedno z témat je, co dál se sportovní halou

Právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl nechce, aby o věci musel rozhodovat soud. „Máme tady poměrně složitou právní otázku, jsou na ni dva různé právní názory, náš a města. Bohužel jsou diametrálně odlišné, ale věřím, že nakonec shodu najdeme,“ podotkl.

Pokud k dohodě o prodeji bytů nakonec nedojde, obyvatelé o své bydlení nepřijdou. S městem mají uzavřené smlouvy na dobu neurčitou, v bytech by dál bydleli jako nájemníci. „Město v takovém případě obnoví své plány na modernizaci celého domu. V příštím roce by začalo,“ sdělil starostka Zdeňka Hamousová.

Problém řady měst

Nájemníky v Žatci podpořila předsedkyně spolku Spravedlnost pro bytová družstva Lenka Šlapáková. „Právní práce před 20 či 25 lety byla v těchto věcech špatně odvedená v mnoha místech, nejen v Žatci. Je to problém celé řady měst, kde stát finančně podpořil výstavbu bytů. Mnohde chybí z té doby smluvně ukotvený závazek o budoucím převodu mezi městy a nájemníky,“ informovala Šlapáková.

Některá vedení měst, Žatec nevyjímaje, se nyní obává převést byty na nájemníky bezúplatně nebo za nízké ceny, aby případně nečelili trestnímu stíhání pro porušení povinností při správě cizího majetku.

Ulice Jiřího Wolkera v Žatci. Ilustrační foto
Wolkerovu a Studentskou ničí auta na objížďkách, Žatec plánuje jejich opravy

Podle Šlapákové je ale v této věci podstatné aktuální výkladové stanovisko ministerstev vnitra, financí a pro místní rozvoj. „Ministerstva konstatují, že družstva a nájemci mají legitimní očekávání plynoucí ze sjednaných závazků a společně považují za žádoucí, aby bylo toto očekávání družstev a nájemců naplněno,“ doplnila.

Českou republiku na konci září čekají komunální volby, v říjnu by měla probíhat ustavující zasedání nových zastupitelstev a volba vedení měst a obcí. V Žatci se tak kauza bytů dostane k projednání do zastupitelstva nejdřív v závěru letošního roku.