Žatec – Velký zájem rodičů a dětí zažívá v současné době plavecká škola v Žatci. Ta působí při bazénu v Obchodní akademii, kvůli vysokému počtu přihlášeným musela najít prostor pro mimořádné lekce.

Děti do pěti let plavou s rodiči

Zájemců je opravdu hodně. V plavecké škole máme přes 130 dětí. Jsou rozděleni do několika skupin podle věku," řekl Jiří Karas, vedoucí plavecké školy. K tomu dalších pět desítek menších dětí chodí plavat do kurzů s rodiči.


Do plavecké školy chodí děti od 5 do 15 let věku, vychovávají je trenéři a instruktoři. Děti se učí základním plaveckým dovednostem: dýchání, splývání a potápění. Po zvládnutí základů navazuje výcvik základních plaveckých způsobů: prsa, kraul, znak a motýlek. Nadané děti mohou rozvíjet své plavecké dovednosti v závodním oddíle.

Pro mladší děti do pěti let věku jsou v žateckém bazénu přichystané aktivity s rodiči. Pro úplně nejmenší je připraveno kojenecké plavání, pro ty větší plavání rodičů s dětmi. „Do kurzů plavání rodičů s dětmi chodí 20 dětí, na kojenecké plavání se přihlásilo asi 30 rodičů s dětmi," sdělila Nikola Záškodová, trenérka plavecké školy.
I když je zájem o plavání obrovský, žatecká plavecká škola se snaží přijmout všechny zájemce. „Snažíme se rodičům vyjít vstříc i termínově," dodala Nikola Záškodová.

Oddíl má padesát závodníků

Žatecká škola vychovala v poslední době plavce, kteří patří mezi nejlepší v České republice. Členové oddílu závodního plavání klubu Jazzmani Žatec pravidelně obsazují na závodech přední místa. „V našem klubu máme kolem padesáti závodních plavců v různých věkových kategoriích, z nichž třicet patří mezi nejlepší v České republice," vypočetl Jiří Karas, který je zároveň předsedou oddílu.

Škola vychovala reprezentanty

Klub je na své nejlepší plavce náležitě hrdý. Jména a fotografie českých seniorských reprezentantů Lucie Svěcené, Tomáše Plevka nebo Davida Urbana zdobí prostory bazénu.
Plavecký bazén při Obchodní akademii v Žatci byl postaven v roce 1996. Peníze na jeho výstavbu tehdy poskytlo Ministerstvo školství České republiky a město Žatec. Náklady na jeho provoz se dělí mezi město a školu. Hlavní bazén má délku 25 metrů, pro veřejnost je otevřen denně.