Kdyby v Žatci chtěli udělat všechny investice, které jsou v rozpočtu na rok 2021, potřebovali by přes 400 milionů korun. Výčet akcí před pár dny schválili zastupitelé. Jejich seznam je dlouhý, je ale jisté, že realizace se jich v příštím roce dočká jen zlomek. Které to budou, se uvidí až v průběhu roku. Největší šanci na realizaci mají ty, které jsou v pokročilejší fázi příprav, mají návaznost na jiné investice nebo se s nimi počítalo už letos, případně v minulých letech. Jedná se například o výstavbu bazénu pro děti na koupališti, rekonstrukci Purkyněho ulice u hlavního vlakového nádraží nebo obnovu Husitského náměstí u železného mostu přes Ohři. Pokud město získá dotaci na rekonstrukci kláštera, začne jeho přeměna na robotické centrum. 

S odhadovanými náklady 70 milionů korun by se tak v případě realizace stala renovace kláštera největší investicí roku 2021. V příštím roce má také začít revitalizace sídliště Šafaříkova nebo městských hradeb.

V seznamu investic nechybí ty, které město nestihlo. Třeba výstavba parkovacích ploch podél ulice Stavbařů je v tomto dokumentu uvedena už potřetí, poprvé se mezi plán investic zařadila v roce 2019. Loni město Žatec neuskutečnilo naplánované investice v celkové výši zhruba 60 milionů korun. „Některé investice nestíháme realizovat, je to kombinace několika faktorů,“ sdělila starostka Zdeňka Hamousová.

Postoloprty
VÝSLEDKY ANKETY: Nejhezčí vánoční strom na Lounsku mají v Postoloprtech

Na všechno peníze nebudou. Otázka visí třeba nad přeměnou bývalé vojenské věznice na městské byty, odhadované náklady jsou dvacet milionů korun. „Tato akce je nad finanční rámec města, realizace bude možná v případě zajištění úvěru,“ upozornila vedoucí odboru rozvoje žatecké radnice Kateřina Mazánková.

Některé finančně náročné investice město v příštích letech ještě čekají. V roce 2021 se má například rozeběhnout příprava na výstavbu víceúčelové sportovní haly, revitalizaci parků a rekonstrukci budovy ZŠ Petra Bezruče.

Výhled? Pesimistický

Jak ale ukazují výhledy, město čekají spíš hubené roky. V roce 2021 má Žatec naplánované příjmy ve výši 404 milionů a výdaje 524 milionů korun. „Rozpočet na příští rok je sestaven jako schodkový s tím, že bude kryt z přebytku hospodaření města,“ přiblížila Monika Naxerová z finančního odboru radnice. Do rozpočtu na rok 2021 se také převádějí peníze z nerealizovaných investičních akcí v roce 2020.

Zastupitelé kromě rozpočtu na rok 2021 schválili také výhled na roky 2022 a 2023. „Není pozitivní,“ připustil předseda rozpočtového výboru Pavel Pintr. „V roce 2022 nejsou ve výhledu žádné peníze na investice a v roce 2023 chybí dokonce tři miliony korun na provozní výdaje města,“ upozornila Naxerová. Rozpočtový výhled musí ze zákona města a obce mít, čísla v něm jsou ale jen velmi orientační. V příštích letech příjmy českých obcí a měst ovlivní řada faktorů, které se nyní jen těžko odhadují. Záležet bude také na vývoji kolem pandemie covid-19.