Obyvatelé Žatce si opět připlatí za odvoz komunálního odpadu. Vývoz popelnic a kontejnerů od domů je vyjde v příštím roce o skoro desetinu dráž než letos. O nových cenách rozhodla tento týden rada města.

Meziroční nárůst cen je vyšší, než bylo v minulých letech v Žatci obvyklé. Může za to podle radnice několik faktorů.

Dle výpočtového vzorce ve smlouvě o spolupráci při zajišťování odvozu komunálního odpadu mezi městem a firmou Marius Pedersen došlo ke zvýšení ceny o tři procentní body. Zvýšení o další tři procentní body je v souvislosti s úhradou části nákladů za provoz sběrového dvora ve městě, separovaný odpad a sběrové soboty. „Dalším faktorem, který se promítl do cen za odvoz odpadu, je navýšení sazby DPH z 10 na 14 procent od počátku příštího roku,” sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce.

Například nájemníci a majitelé bytů v panelových domech za vývoz kontejnerů zaplatí v příštím roce 62 korun za osobu v bytě za měsíc, letos to bylo 56 korun.Obdobně podraží i vývoz popelnic. Například majitel rodinného domu, který si nechává popelnici o objemu 110 litrů vyvážet jednou za týden, za to letos zaplatil 2051 korun. V příštím roce to bude už 2212 korun. U větších, 240 litrových popelnic, je navýšení při stejné frekvenci odvozu z 4450 na 4799 korun ročně.