Tři tradiční značky žateckého piva zůstaly, některé skončily, ale objeví se i nové. První pivo uvařené v novém minipivovaru v závěru roku, nefiltrovaný Sedmý schod, mohli jako první před pár dny ochutnat hosté žatecké restaurace U Orloje, kterou má společnost Sedmý schod od města pronajatou. Brzy přibudou další značky a místa, kde se budou čepovat.

„Žatecký pivovar se nám podařilo opět zprovoznit, ale v jiném módu, než bylo zvykem. Opustili jsme tradiční prostory, jako byla otevřená spilka, varna a sklepy, a výrobu jsme spustili s novou německou technologií v prostorech původní kotelny. Nechali jsme si v portfoliu nejúspěšnější značky pivovaru, kterými byly Žatecká jedenáctka, Sedmý schod a Plavčík, a postupně k nim budeme přidávat nová piva,“ vysvětlil jednatel společnosti Sedmý schod Martin Kec. Stejnou pozici zastával v Žateckém pivovaru před tím, než loni v říjnu došlo ke změnám v orgánech této firmy.

Společnost Žatecký pivovar zůstává majitelem areálu pivovaru, co bude s prázdnými budovami dál, není v tuto chvíli jasné.

Bez pasterizace

Kromě tradičních spodně kvašených ležáků začal minipivovar díky nové technologii vařit i svrchně kvašená piva. První vzorové ve stylu American Pale Ale (APA) stejně jako Plavčíka a Žateckou jedenáctku budou moci lidé ochutnat v nejbližších dnech. Součástí minipivovaru je filtrace a pasterizace. „Pasterizaci využívat nebudeme, ale tři původní značky budeme filtrovat, lidé na to byli zvyklí. Nebudeme filtrovat speciály,“ vysvětlil Kec.

Pro vaření piv využívá minipivovar žatecký chmel, jenž odebírá od Chmelařského institutu v Žatci. Okrajově, do nových svrchně kvašených piv, se přidává chmel americký nebo australský. Velká změna se týká vody. V minulosti se používala z vrtů u řeky Ohře pod pivovarem, nyní se odebírá z běžného řadu.

Pivo se v minipivovaru stáčí do sudů o objemech 15, 20, 30 a 50 litrů, počítá se s půllitrovými plechovkami a nevratnými skleněnými lahvemi o objemu 0,75 litru. Klasické půllitrové vratné lahve už pivovar používat nebude. „Prozatím budeme piva distribuovat jen v sudech, během měsíce dvou začneme plnit lahve a plechovky. Prodávat se budou v menších obchodech a pivotékách, ve velkých řetězcích nebudeme. Ty tlačí na cenu, my jako malý pivovar si nemůžeme dovolit dávat velké slevy,“ vysvětlil jednatel společnosti Sedmý schod.

Na pivovar nezanevřela

Čepované žatecké pivo nabídnou podle něj některé restaurace v Žatci a okolí, vozit se ale bude i třeba na Liberecko nebo do Prahy. Milovníci piva si budou moci koupit sud v pivotéce na Žižkově náměstí u pivovaru. V prodejně jsou vystavená ocenění Žateckého pivovaru, která v uplynulých letech získal při degustacích na různých soutěžích. „Byla jsem pyšná, že jsem v pivovaru pracovala,“ svěřila se majitelka pivotéky Alena Bojtarová s tím, že na něj i přes své propuštění nezanevřela. „Jakmile zase rozjede výrobu, budu nabízet i jeho piva,“ řekla.

Kapacita minipivovaru je 2500 hektolitrů ročně. „Počítáme s postupným rozjezdem, během prvního roku budeme spokojení, když uvaříme 1000 až 1200 hektolitrů. Ale doufám, že se příští rok dostaneme na maximální kapacitu. Při další investici můžeme ležácký sklep rozšířit o tanky, čímž by se roční kapacita zvýšila na 3000 až 3500 hektolitrů,“ nastínil Kec.

Administrativa minipivovaru se přestěhovala do budovy nad vrátnicí. Muzeum pivovarnictví Žatecka, které je v domě na rohu Žižkova náměstí a Horovy ulice naproti pivovaru, funguje dál, během turistické sezony se počítá se spuštěním prohlídek bývalé varny, původní věže hradu a nového minipivovaru.

Žatecký pivovar s tradicí od roku 1801 patřil mezi střední regionální pivovary s ročním výstavem kolem třiceti tisíc hektolitrů piva. Po roce 1989 několikrát změnil vlastníka, v roce 2014 jej koupila dánská skupina Carlsberg, Loni jej z ekonomických důvodů ovlivněnými také vysokou energetickou náročností starých provozů uzavřela.