Poklidná část Žatce se změnila ve frekventovanou dopravní tepnu. Kolem bývalé Fruty se Chomutovskou ulicí a částí ulicí Osvoboditelů valí v současné době stovky kamionů a tisíce osobních aut denně. Může za to částečná uzavírka silnice I/27 Most – Plzeň v Žiželicích a objížďka přes Hořetice a část Žatce. Obyvatelé této lokality města jsou zoufalí.

"Třese se celý dům," stěžují si lidé

Kolona aut v Chomutovské ulici v Žatci.„Projíždějící kamiony nám přinášejí velké problémy. Třese se nám celý dům, bojíme se, že dojde k jeho poškození," sdělila Ivana Vírová, obyvatelka Chomutovské ulice.

„Silnice není stavěna na tak velkou zátěž. Jak bude její povrch vypadat, až objížďka skončí? Navíc část svahu u silnice je sesunutá, bojíme se, že to teď pod těžkými kamiony ujede celé," doplnila další obavy Vlasta Staňková.

„Intenzivní doprava v části ulice, kde nejsou chodníky, je hodně nebezpečná pro lidi, kteří tam chodí pěšky," shodli se obyvatelé zmíněné lokality v Žatci.

Úzká silnice, prudká zatáčka

Kolona aut na mostu přes koleje.Objížďka vadí i řidičům. Problémem je třeba prudká zatáčka pod kopcem v Chomutovské ulici, se kterou mají kamiony problémy. Dalším problematickým místem je úzký mostek přes koleje u západního vlakového nádraží a potíže přináší i průjezd Chomutovské ulice mezi bývalou Frutou a železným mostem přes Ohři. „V dopravní špičce ráno a odpoledne jsou tam zácpy kvůli parkujícím vozidlům," říká Mirka Benešová.

Nebezpečno je i mimo ulice

„Řidiči kamionů, kteří jedou mezi Žatcem a Hořeticemi po úzké silnici, se bojí, aby si o větve stromů neroztrhali plachty na návěsech. Jezdí proto uprostřed silnice, pro protijedoucí řidiče je to hodně nebezpečné," řekl například Štěpán Beneš, který v místě jezdí denně.

Město Žatec s objížďkou nesouhlasí

Lidé vyjádřili své obavy na posledním jednání žateckých zastupitelů. Ti přijali usnesení, aby starostka Zdeňka Hamousová svolala na toto téma jednání. „Zastupitelstvo města Žatce nesouhlasí se současnou objízdnou trasou z důvodu uzavírky v obci Žiželice a ukládá starostce města svolat jednání k řešení dopravní situace v ulici Chomutovské a Osvoboditelů v Žatci," zní usnesení zastupitelů. Otázkou ale je, zda město něco zmůže.

V Žiželicích se sesunul svah

Silnice I/27 Most – Plzeň je v Žiželicích částečně uzavřena kvůli sesuvu svahu u železničního přejezdu. Kvůli nepřehledné situaci v místě je stanovena jednosměrná objížďka, auta ve směru od Mostu na Žatec musí v Žiželicích odbočit na Hořetice a na Žatec. A jedou po silničkách třetích tříd.

„Uzavírka na komunikaci I/27 vznikla sesuvem svahu, tedy havarijním stavem. Vzniklo provizorní dopravní značení, v místě bylo ale hodně kolizních situací, docházelo k nerespektování dopravního značení a vzájemné apatii řidičů. V úseku nešel umístit semafor z důvodu křížení s železniční tratí a horizontu, proto ve spolupráci s Policí ČR byla navržena objízdná trasa," sdělila Nina Ledvinová, tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Přes Staňkovice to nejde

Město Žatec ale se zmíněnou objížďkou nesouhlasí. „Jiná objížďka stanovit ale nejde, přes Staňkovice, kde je také sesuv svahu, nákladní auta nad šest tun nemohou. Navíc Ústecký kraj sdělil, že jeho silnice třetích tříd, přes které nyní objížďka vede, jsou na to stavěné," řekl Jiří Dobruský, vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Žatci.

Speciální semafory nejsou

Situaci by podle jeho slov šlo vyřešit speciálními semafory, které by komunikovaly s výstražným zařízením na železničním přejezdu v Žiželicích. Pokud by šly závory dolů, v obou směrech by musela svítit na semaforech červená. „Takové semafory ŘSD ale nemá, kdyby se práce zdržovaly, snad by je prý sehnali," dodal J. Dobruský.

Práce mají začít nejpozději příští týden

A kdy objížďka skončí? V současné době to vypadá, že nejdřív v lednu příštího roku. „Na místě již proběhly geotechnické a geologické práce, na opravu silnice za 1,1 milionu korun již máme vysoutěženého zhotovitele. Práce začnou nejpozději příští týden, po podpisu smlouvy," sdělila mluvčí ŘSD.

„Jedná se o poměrně komplikovanou výspravu svahu a komunikace, kterou odhadujeme do jednoho měsíce. Záleží ale, zda kolem 15. až 20. prosince budou ještě s ohledem na počasí otevřené obalovny, které vyrábějí živičné směsi. Pokud budou otevřené, stihneme to „do zimy", pokud ne, práce definitivně realizujeme až „po zimě". Záměrem ŘSD je situaci a tento stav vyřešit co nejdříve," dodala Nina Ledvinová.

Aut jezdí dvacetkrát víc

Podle posledního sčítání dopravy z roku 2010 projede Žiželicemi po silnici I/27 Most – Žatec každý den sedm tisíc aut v obou směrech, polovina z nich nyní jezdí objížďkou mezi Žatcem a Hořeticemi. Po této silničce podle zmíněného sčítání běžně jezdí denně pouze necelé dvě stovky aut, těžkých nákladních aut ale jen minimálně.