VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Českým pivovarům chybějí sládci, noví se učí ve škole v Žatci

Žatec – Sřední škola zareagovala na nedostatek pivovarníků. Nový učební obor navštěvuje devět studentů.

13.12.2017
SDÍLEJ:

Kristýna Urbanová z žatecké Restaurace U Orloje s unikátním zeleným pivem, které v tamním minipivovaru vaříFoto: Deník/Hynek Dlouhý

Českým pivovarům chybí sládci. Rostoucí počet minipivovarů v tuzemsku způsobil problém – pivo už nemá téměř kdo vařit. Není tak výjimkou, že jeden sládek vaří ve více pivovarech. Na poptávku na trhu práce po těchto odbornících zareagovala žatecká střední škola, kde letos začali s výukou nových sládků.

O jejich nedostatku vědí své například v Chrámu chmele a piva v Žatci, kde minipivovar s restaurací funguje od roku 2011. Dlouholetý sládek ze zdravotních důvodů odešel, plnohodnotnou náhradu se pivovaru nedaří najít.

„Máme externího sládka, který vaří pivo i jinde. Rád bych, abychom měli zase vlastního sládka, nejlépe někoho místního, kdo by měl k městu a jeho lidem vztah, ale bohužel. Dobří sládci na trhu nejsou,“ sdělil ředitel Chrámu chmele a piva Ondřej Baštýř.

Podobný problém řeší i další české pivovary. V tuzemsku v minulých letech vznikly čtyři stovky malých pivovarů a další ještě přibývají. Například ve zmíněném ani ne dvacetitisícovém Žatci se vaří pivo na třech místech, čtvrtý minipivovar se staví.

Sládci jsou pro kvalitu piva klíčoví

Podle některých odborníků nedostatek sládků způsobuje celkový úpadek pivovarského řemesla a někdy se projevuje na nestálosti kvality piva.„Sládci jsou v malých pivovarech z tohoto pohledu klíčoví, mnohde je provoz postaven na jednom člověku. Kvalita piva se odvíjí stoprocentně od jejich práce,“ vyjádřila se výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Radek Taraba testuje technologii varny a první várku nového piva.  V mnoha minipivovarech vaří pivo lidé, kteří v tomto oboru dříve nepůsobili. Například v lounském minipivovaru Pivo ZLoun. „Sládkem jsem u nás já sám,“ říká Radek Taraba, jeden ze dvou majitelů společnosti.

Pivo v Lounech vaří čtyři roky, před tím byl starostou nedalekého Zbrašína. O tom, že se řemeslo naučil dobře, svědčí i několik ocenění, které jeho pivo získalo. Letos ho například ocenili v anketě návštěvníci žatecké Dočesné.

Za nedostatkem sládků stojí hlavně fakt, že je české školství téměř neprodukuje. Škol, kde se tento potravinářský obor učí, je minimum.

Škola začala s výukou v září

Na poptávku na trhu práce po těchto odbornících zareagovala Střední odborná škola a střední odborné učiliště SČMSD v Žatci. Letos v září tam otevřeli v rámci učebního oboru výrobce potravin tříletý školní vzdělávací program sladovník – pivovarník.

„Chodí do něj devět studentů, po skončení získají výuční list. Týden chodí do školy na teoretické předměty, týden jsou v pivovarech, kde mají odborný výcvik,“ sdělila ředitelka školy Stanislava Sajdlová.

Studenti se naučí, jak se vyrábí pivo, připravuje slad, výuka je zaměřená také na stroje a zařízení v pivovarnictví.

Autor: Petr Kinšt

13.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 16 500 Kč

Strojírenští kovodělníci Operátor/ka ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: místo výkonu práce: ISHIMITSU Václava Majera 2730 Louny, Do nepřetržitého provozu (12 h směny, krátký-dlouhý týden) hledáme vhodné uchazeče na pozici Operátor/ka ve výrobě. , Profil ideálního kandidáta: vzdělání vyučen, popř. základní + praxe, dobré vizuální a rozlišovací schopnosti, práce s drobnými součástkami., Zdravotní způsobilost: schopnost pracovat v noci, možnost zdvihat břemena v limitu pro ženy, oči v pořádku - popř. brýle korigující vadu, karpální tunely v pořádku, ne kardiostimulátor, bez alergie na oleje a emulze, ne epilepsie., Nabízíme stravovací i jízdní výhody, bohatý systém bonusů a odměn, přátelské prostředí, zázemí stabilního zaměstnavatele. Důkladně zaškolíme., Strukturovaný životopis zašlete na hr@ishimitsu.cz, popř. volejte na +420 415 930 400.. Pracoviště: Ishimitsu manufacturing czech s. r. o.,, Václava Majera, č.p. 2730, 440 01 Louny 1. Informace: , .

Potravinářství - Potravinářství Pekař 24 000 Kč

Pekaři pekař. Požadované vzdělání: nižší střední. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: Louny, Karlova 612 (Pekařství u Stolínů), vyučení v oboru pekař výhodou, v případě praxe v pekárně bez vyučení zaučíme, pracovní doba od 19,00 do 5,00 , ranní od 5,00 hod, , Zájemci se mohou hlásit v kanceláři (přes prodejnu v Karlově ulici) nebo na tel: 415653551.. Pracoviště: Pekařství u stolínů v.o.s., Karlova, č.p. 612, 440 01 Louny 1. Informace: Jiří Stolín, +420 415 653 551.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 6 500 Kč

Pomocní montážní dělníci pomocní dělníci. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6500 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: místo výkonu práce:Tuchořice č.p. 91, mzda se odvíjí od druhu práce, Pomocný dělník - ruční práce - uzlíkování provázků a navazování na drát, motání drátků, možno i na zkrácený úvazek, úkolová mzda, při plném úvazku 12500 - 14000, při zkráceném úvazku 6500 - 9500 Kč, vhodné i pro OZP, těžší práce za vyšší mzdu na plný úvazek, příspěvek na dopravu,, Kontakt nejdříve telefonicky - 723588312, 415725209. Pracoviště: Miloslava slachová, 439 69 Tuchořice. Informace: Miloslava Slachová, .

Výroba - Výroba Montážní dělník 16 500 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení montážní dělníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce - Hlubany 124, Podbořany, Požadavky: doložení výpisu z trestního rejstříku, manuální zručnost, jde o třísměnný provoz, práci ve stoje, fyzická zátěž, Kontakt: Ksenija Sojková, tel. 731 324 744 od 8.00 - 15.00 hod PO - PÁ, Osobně po předchozí domluvě na uvedené adrese.. Pracoviště: Fornelius west s.r.o., pracoviště hlubany, 441 01 Podbořany. Informace: Tomáš Kopačka, +420 724 978 076.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stánkový prodej. Ilustrační foto

Celníci vzkazují: Stánkaři musí hlásit prodej rozlévaného alkoholu

Chorvatská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
12

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

FOTO: Na Chomutovsku filmaři natáčejí záběry pro nový thriller

Chomutovsko - Filmaři mrazivého snímku Poslouchej natáčejí u Prunéřova, Kadaně a Nechranic.

Vyšel třetí díl průvodce po hrobech slavných Čechů. Čítá i místopis

Severní Čechy - Mimořádným počinem ve světě české knihy posledních let je vydání třetího dílu knihy divadelníka a fotografa Miloše Dvořáka Malý průvodce po hrobech velkých.

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 22. června 2018.

Komunita mladých zve na diskuzi o proměně části Podměstí

Žatec - Návrhy řešení revitalizace lokality u Zlatého chmelu v Žatci bude v sobotu 23. června prezentovat spolek A dál?

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT