Českým pivovarům chybí sládci. Rostoucí počet minipivovarů v tuzemsku způsobil problém – pivo už nemá téměř kdo vařit. Není tak výjimkou, že jeden sládek vaří ve více pivovarech. Na poptávku na trhu práce po těchto odbornících zareagovala žatecká střední škola, kde letos začali s výukou nových sládků.

O jejich nedostatku vědí své například v Chrámu chmele a piva v Žatci, kde minipivovar s restaurací funguje od roku 2011. Dlouholetý sládek ze zdravotních důvodů odešel, plnohodnotnou náhradu se pivovaru nedaří najít.

„Máme externího sládka, který vaří pivo i jinde. Rád bych, abychom měli zase vlastního sládka, nejlépe někoho místního, kdo by měl k městu a jeho lidem vztah, ale bohužel. Dobří sládci na trhu nejsou,“ sdělil ředitel Chrámu chmele a piva Ondřej Baštýř.

Podobný problém řeší i další české pivovary. V tuzemsku v minulých letech vznikly čtyři stovky malých pivovarů a další ještě přibývají. Například ve zmíněném ani ne dvacetitisícovém Žatci se vaří pivo na třech místech, čtvrtý minipivovar se staví.

Sládci jsou pro kvalitu piva klíčoví

Podle některých odborníků nedostatek sládků způsobuje celkový úpadek pivovarského řemesla a někdy se projevuje na nestálosti kvality piva.„Sládci jsou v malých pivovarech z tohoto pohledu klíčoví, mnohde je provoz postaven na jednom člověku. Kvalita piva se odvíjí stoprocentně od jejich práce,“ vyjádřila se výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Radek Taraba testuje technologii varny a první várku nového piva.  V mnoha minipivovarech vaří pivo lidé, kteří v tomto oboru dříve nepůsobili. Například v lounském minipivovaru Pivo ZLoun. „Sládkem jsem u nás já sám,“ říká Radek Taraba, jeden ze dvou majitelů společnosti.

Pivo v Lounech vaří čtyři roky, před tím byl starostou nedalekého Zbrašína. O tom, že se řemeslo naučil dobře, svědčí i několik ocenění, které jeho pivo získalo. Letos ho například ocenili v anketě návštěvníci žatecké Dočesné.

Za nedostatkem sládků stojí hlavně fakt, že je české školství téměř neprodukuje. Škol, kde se tento potravinářský obor učí, je minimum.

Škola začala s výukou v září

Na poptávku na trhu práce po těchto odbornících zareagovala Střední odborná škola a střední odborné učiliště SČMSD v Žatci. Letos v září tam otevřeli v rámci učebního oboru výrobce potravin tříletý školní vzdělávací program sladovník – pivovarník.

„Chodí do něj devět studentů, po skončení získají výuční list. Týden chodí do školy na teoretické předměty, týden jsou v pivovarech, kde mají odborný výcvik,“ sdělila ředitelka školy Stanislava Sajdlová.

Studenti se naučí, jak se vyrábí pivo, připravuje slad, výuka je zaměřená také na stroje a zařízení v pivovarnictví.