Obce sdružené v Mikroregionu Žatecko si nechávají vypracovat studii, která mapuje trasy pro cyklisty na jejich území a navrhne další možnosti jejich rozšíření. Vyjde na 250 tisíc korun a hotová má být na jaře letošního roku.

Ideální stav: Všechny obce propojené cyklostezkou

„Studie mapuje současný stav a měla by navrhnout možnosti dalšího rozvoje tras pro cyklisty na území mikroregionu. V ideálním případě bychom chtěli docílit toho, aby bylo všech 17 členských obcí mikroregionu propojeno, ale uvidíme, zda je to vůbec možné," sdělila Martina Bartošová, předsedkyně Mikroregionu Žatecko a starostka obce Deštnice.

Na základě výsledků studie se rozhodne, zda si nechá mikroregion vypracovat projekt a následně požádá o dotace na výstavbu konkrétních cyklostezek a cyklotras. Další možností je, že se konkrétní obce pustí do přípravy cyklostezek samostatně.

Každá obec dala pět tisíc korun

Kvůli pořízení studie poslala každá obec do rozpočtu Mikroregionu Žatecko mimořádný příspěvek pět tisíc korun, běžně činí roční příspěvek deset tisíc korun.

Obcemi Mikroregionu Žatecko v současné době příliš v terénu značených cyklostezek a cyklotras nevede. Jsou to pouze cyklostezka Ohře a na severu Žatecka pak cyklotrasa Postoloprty – Chomutov. Jižní cíp Žatecka protíná cyklotrasa Řevničov – Oráčov, ta vede přes Velkou Černoc.