„Zatímco zvnějšku vypadají budovy skutečně jako v době před 150 lety, vnitřní prostory jsme záměrně koncipovali v modernějším a univerzálnějším stylu, aby umožnily konání výstav, koncertů či divadelních představení. V rabinátu bude stálá expozice zaměřená na historii židů na Žatecku, v synagoze se budou střídat výtvarné výstavy,“ uvedl Daniel Černý.

Postavena byla v letech 1871 až 1872. Větší je u nás jen plzeňská synagoga. V listopadu 1938 byla během Křišťálové noci vypálena. Během války sloužila jako vojenská nemocnice, po roce 1948 už jen jako sklad civilní ochrany. A chátrala a chátrala, desítky let. Rekonstrukce se nedočkala ani po Sametové revoluci, kdy ji koupil zahraniční investor. Až v roce 2012 dostal Daniel Černý nápad na její koupi a renovaci. Památku získal, otevřel ji kultuře, hudbě, výstavám, hlavně ale sháněl peníze na její kompletní rekonstrukci. To se podařilo v roce 2019, opravy za zhruba 55 milionů mohly začít.

Střední a spodní část bývalých papíren v Žatci prochází rekonstrukcí.
Problém s papírnami. Dokončení rekonstrukce se posouvá, firma chce víc peněz

Daniel Černý koupil synagogu a přilehlý rabinát v dražbě za 3,6 milionu korun. Osud památky už předtím bedlivě sledoval, nechtěl, aby další historicky cenná budova zmizela. Nakonec si ji proto vybral, že ji zachrání. Byla zdevastovaná. Bez zábradlí, kusy zdí a omítek na mnoha místech chyběly, rozbitá dlažba, okna zničená, někde byly propadlé stropy, všude plno suti a holubího trusu. Například v domě rabína byla díra od střechy skrz dvě patra dolů, gotické sklepy byly částečně zasypané.

„Když jsem před deseti lety synagogu kupoval, lidé mi říkali, že jsem blázen. A já jsem si to o sobě chvílemi myslel také,“ popisuje majitel několika dalších nemovitostí v Žatci. „Nakonec se ale sen stal skutečností. Polorozpadlé budovy se opět proměnily ve výkladní skříň a za několik měsíců už budou sloužit jako multifunkční kulturní centrum,“ pokračoval Černý.

Druhá největší synagoga v ČR

Kompletní obnovou prošla nejen druhá největší synagoga v ČR, ale také přilehlý rabiát. Na vše dohlíželi památkáři. Oprava se týkala střechy, oken, fasády a kompletních rozsáhlých interiérů.Budovu zdobí vitrážová okna, obnovená sgrafita a na kopulích tři nové pozlacené Davidovy hvězdy.

Náklady na současnou renovaci jsou vyčísleny na zhruba 55 milionů korun bez DPH, evropská dotace tvoří asi 47 milionů. Ze svého a z dalších příspěvků vydal Daniel Černý více než 15 milionů. „Když jsme začali, říkal jsem si, že se z toho hlavně nesmím zbláznit. Je to poměrně velké sousto, taková velká rekonstrukce, na jednu soukromou osobu. Měli jsme ohromné štěstí, že se podařilo získat dotaci, bez toho by oprava nebyla tak rychle,“ ví Černý.

Sobotní farmářské trhy s masopustním programem na náměstí v Žatci.
Jelita, jitrnice, klobásy, sýry. Farmářské trhy v Žatci v sobotu táhly

„V posledních letech jsme úspěšně zrekonstruovali spoustu historických budov včetně několika sakrálních objektů. Mohlo by se tedy zdát, že už nás na stavbě nic nepřekvapí, ovšem projekt v Žatci byl natolik ojedinělý, že mu vděčíme za spoustu cenných zkušeností. Jen namátkou zmíním odsolování zdiva stříkanou celulózou, statické zajištění klenby, vypálení piktogramů v zámečnických prvcích či nekonečný boj s dřevomorkou,“ uzavírá Petr Ort, zástupce Metrostavu, který rekonstrukci prováděl.