Město Žatec převede technické služby na obchodní společnost. Současný status příspěvkové organizace města jim neumožňuje podnikat se ziskem. Přeměnu společnosti schválili žatečtí zastupitelé.

Ve zřizovací smlouvě se město zavazuje do společnosti s ručením omezeným Technická správa města Žatec vložit základní kapitál 200 tisíc korun.

Funkci valné hromady společnosti by vykonávala městská rada. Fungovat by společnost měla začít prvního dubna letošního roku. „Příspěvková organizace města byla omezená v některých činnostech. Zařízení a stroje například nemohla využívat pro třetí osoby, přestože firmy měly zájem například o úklid sněhu nebo údržbu areálů,“ uvedl místostarosta Žatce Jan Novotný.

Když firma vydělá, bude radnice platit méně. „Nová forma by měla být výhodnější pro město. Společnost bude mít možnost vydělávat i jinde, například právě úklidem pro jiné společnosti. Může se tak snížit příspěvek města a tím jeho náklady,“ vysvětlil radní Jaroslav Hladký.

Podle Novotného budou muset obě firmy nějaký čas fungovat současně, než se na nový subjekt přesunou všechny závazky. „Do konce roku by ale všechny činnosti měly přejít na novou společnost,“ řekl Jan Novotný s tím, že společnost může podle živnostenského oprávnění vykonávat také zemědělské, zahradnické a rybníkářské služby, motorizovanou dopravu, ostrahu majetku nebo pohřebnictví.

Počítá se, že nově vzniklá obchodní společnost Technická správa města Žatec, s.r.o., bude provozovat zrekonstruované městské koupaliště. Město by tím, že koupaliště nebude provozovat příspěvková organizace města, ale společnost s ručením omezeným, mělo podle místostarosty mělo na daních ušetřit několik milionů korun.

V Žatci bude nová společnost ve stoprocentním vlastnictví města. Stejně jako třeba v Lounech, kde město je jediným vlastníkem Technické správy města Loun s r.o.