Nemilou zprávu má žatecká radnice pro obyvatele dvou tamních ulic. Výkopy a stavební práce, které v polovině května měly skončit v částech ulic Dukelská a Bratří Čapků, budou pokračovat ještě několik měsíců. A to zřejmě minimálně do podzimu.

S plynem se původně nepočítalo

Důvodem je rekonstrukce plynovodů, se kterou se původně vůbec nepočítalo a nyní se k ní musí přistoupit.

Část ulice Bratří Čapků tak bude rozkopaná těžko uvěřitelné téměř dva roky. S prvními pracemi se tam začalo loni na jaře, hotovo mělo být už loni na podzim. Práce majitelů sítí a ze strany města na sebe ale nenavázaly. Investice města začala až v listopadu a během zimy musela být přerušena.

Náměstí Poperinge vyrostlo v době vzniku sídliště Jih 2, tedy před zhruba třiceti lety. Nyní je v neutěšeném stavu, původní asfaltový povrch je rozbitý.
Do ulic se vrátí stavební ruch, začne se i na náměstí Poperinge

Město Žatec se rozhodlo opravit povrchy v obou ulicích, při přípravě investic vyzvalo majitele inženýrských sítí, aby s ním své případné investice zkoordinovali. V obou ulicích tak došlo na výměnu kanalizace i vodovodů.

Společnost GasNet jako provozovatel plynovodu s rekonstrukcemi nepočítala. „Jenže při odhalení plynovodu se ukázalo, že je uložený příliš mělko. Plynaři následně provedli sondy a zjistili, že vedení je v havarijním stavu. Problémy se tedy ukázaly až přímo ve výkopu," vysvětlila Kateřina Mazánková, vedoucí odboru a rozvoje města žatecké radnice.
Plynovod byl pouze šedesát centimetrů pod povrchem, proto nebylo možné kvůli současným normám dokončit nad nimi opravu silnice.

Práce se zase přeruší

Město a společnost GasNet problém v posledních dnech intenzivně řešily. Výsledkem je dohoda, že město Žatec přeruší práce na rekonstrukci silnic i chodníků v obou ulicích, dokud plynaři neprovedou opravu. Ti ale nejprve musí připravit projekt, který nemají. Pak teprve zahájí práce dohromady za zhruba pět milionů korun.

Plyn by měl být hotový podle současných odhadů do konce září, teprve poté město dokončí chodníky a nechá položit asfaltový koberec na vozovky zmíněných ulic.

„Omlouváme se občanům za způsobené problémy. Na druhou stranu je lepší, když se potřebné práce udělají hned. Horší by bylo, kdyby se opravené komunikace třeba po roce musely znovu rozebírat," uvedla K. Mazánková.

V obou ulicích bude kvůli stavební činnosti dál omezená doprava. Město nechce, aby v nich platil úplný zákaz vjezdu, zatím se ale o dopravních opatřeních nerozhodlo.

Chodníky i vozovka v ulici Volyňských Čechů dostanou nové  povrchy. Předtím se vymění kanalizace a vodovod.
Žatec čeká další nepříjemná uzavírka! Rozkopou ulici Volyňských Čechů