Bufo Žatec

Název lokality je odvozen od latinského názvosloví pro žáby, které tam dříve přebývaly v nedalekém jezírku


Město Žatec připravuje rekultivaci části lokality Bufo u nedostavěné základní školy na Jihu. Úpravy se mají dotknout staré pískovny a bývalé deponie ornice. Místo se má „zkulturnit“.

Práce nemají být nikterak rozsáhlé. Počítá se s terénními úpravami, vykácením náletové zeleně a dosadbou keřů a stromů. V místě se mají objevit zpevněné cesty a několik laviček. Do budoucna se rovněž počítá s pravidelnou údržbou místa tak, aby se stalo odpočinkovou a vycházkovou zónou.

„Na myšlence něco s touto lokalitou udělat jsem začala pracovat v roce 2008. Město Žatec je v místě vlastníkem pozemků o rozloze 13 tisíc metrů čtverečných, kde bylo povoleno dobývání nevyhrazeného nerostu. Těžba už skončila a na vlastníkovi zůstala povinnost prostor rekultivovat,“ sdělila Martina Raganová, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství žatecké radnice.

V rámci přípravy záměru a zpracování projektové dokumentace došlo na zoologický průzkum, který ukázal, že záměr zásadně nezasahuje do žádného z biologických prvků chráněných zákonem a nemá podstatný negativní vliv na prvky nacházející se v sousedství. V sousední části pískovny se v minulosti hojně vypouštěli vzácní obojživelníci a plazi. Příprava záměru zatím město vyšla na 168 tisíc korun, město požádalo o vydání územního rozhodnutí. Vlastní realizace bude dražší. Kdy k ní dojde, to je závislé na tom, zda město na ni najde peníze. V rozpočtu města na letošní rok na to ale nejsou.