„S rekonstrukcí lůžkové části chirurgie se začne brzy, ještě v říjnu budeme předávat staveniště. Skončit by měla ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl Miroslav Vrábík, vedoucí odboru rozvoje města žatecké radnice. Investice vyjde město na 36 milionů korun, letos má na to v rozpočtu vyčleněno 10 milionů.

Rekonstrukce lůžkové části bude předposlední etapou. Následovat by ještě měly úpravy vstupní části tohoto oddělení, kde je rentgen a chirurgická ambulance. „Tyto práce by měly vyjít na 15 milionů korun, plánované jsou na příští rok,“ sdělil už dříve starosta Erich Knoblauch. V minulých letech šly do žatecké nemocnice desítky milionů korun na rekonstrukci budov ve spodní části areálu interny, gynekologicko – porodnického oddělení a kuchyně. Před několika týdny byla dokončená další etapa, při které byly rekonstruovány jednotka intenzivní péče a operační sály.

Investice vyšla město na 77 milionů korun. Kromě modernizace spodní části areálu by nemocnice potřebovala další nemalé investice do budov v horní části, kde je léčebna dlouhodobě nemocných a dětské oddělení. Město také plánuje rekonstrukci budovy polikliniky, hlavně pak její zateplení, výměnu oken a rekonstrukci střechy.

Oprava střechy na části polikliniky, kde se nyní pracuje, vyjde na šest milionů korun. Zbytek střechy si vyžádá dalších sedm milionů. Zateplení a výměna oken na poliklinice vyjde na 26 milionů korun. „Radní v tomto týdnu schválili podání žádosti o dotaci na tyto investice z operačního programu životní prostředí Evropské unie,“ řekl radní Miroslav Legutko.