Právě probíhající rekonstrukce lůžkové části chirurgie žatecké nemocnice se opozdí.

Místo v půli července práce skončí až na konci září.

Za zdržení může oprava střechy v této části areálu nemocnice, se kterou se původně nepočítalo. „Při rekonstrukci se zjistilo, že stav střechy nad chirurgií je v havarijním stavu. Byl by tedy nesmysl nejdřív udělat fasádu a pak opravovat střechu. Proto dojde nejdřív k opravě střechy, se kterou se původně nepočítalo. Tím pádem dojde k posunutí termínu dokončení rekonstrukce,“ sdělil Aleš Kassal, místostarosta Žatce.

Oprava střechy by měla vyjít na 1,2 milionu korun. Peníze na to půjdou z rezervy, která je už zahrnuta na případné vícepráce ve vyčleněné částce na rekonstrukci oddělení. Ta vyjde město na 40 milionů korun.

S rekonstrukcí lůžkové části chirurgického oddělení se začalo vloni na podzim. Rekonstrukce jednotlivých oddělení ve spodní části žatecké nemocnice už běží několik let. Kromě toho byla také zrekonstruována kuchyně s jídelnou. V plánu je ještě rekonstrukce vstupní části na oddělení chirurgie, kde je rentgen a ambulance. Tím by měla tato etapa úprav skončit, vyjde na zhruba čtvrt miliardy korun.

Potřeba jsou další peníze

Kromě modernizace spodní části areálu by nemocnice potřebovala další nemalé investice do budov v horní části, kde je léčebna dlouhodobě nemocných a dětské oddělení. Město také plánuje rekonstrukci budovy polikliniky, aktuálně její zateplení a výměnu oken. Nedávno na ní byla zrekonstruována střecha. Nemocnice v Žatci je od roku 1997 v majetku města. To do ní investuje výhradně ze svého rozpočtu.

Nemocnice má léčebnu dlouhodobě nemocných a čtyři primariáty akutní péče – chirurgii, internu, gynekologicko – porodnické a dětské oddělení. Porodnice je nyní kvůli personálním problémům uzavřena. Podle vedení města a nemocnice na přechodnou dobu. Žatecká nemocnice má dlouhodobě také ekonomické problémy. Její kumulovaná ztráta dosáhla dvaceti tří milionů korun. Nemocnice bude v nejbližší době žádat město o poskytnutí dotace na zaplacení alespoň nejakutnějších závazků.