Pěstitelé chmele letos plánují obnovu a rozšíření chmelnic o 400 hektarů. V současnosti tyto plochy představují 4600 hektarů. Uvedl to předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda.

Odhady letošní úrody budou podle svazu meziročně nižší o třetinu až čtvrtinu a dosáhnou přibližně 4500 tun. Pokud brzy nezaprší, bude úroda ještě horší.

„Loni jsme vysázeli 400 hektarů, něco padlo na obnovu, takže rozšíření ploch bylo zhruba 140 až 150 hektarů," uvedl Luboš Hejda, podle kterého jde letos o přibližně stejnou plochu. Svaz doporučuje pěstitelům, aby zvětšovali rozlohu chmelnic. Loňská úroda činila 6202 tun.

Některé štoky teprve teď kvetou, ze sklizně nic nebude

„Je sucho a k tomu se ještě přidalo vražedné vedro. A tahle dvojkombinace je pro chmel nezvládnutelná," tvrdí svazový předseda, podle nějž některý chmel teprve teď kvete a nehodí se tak ke sklizni. „Jsou vidět zasychající štoky, nevyhlávkovaný chmel a štoky, které teprve kvetou. Tam nebude ke sklizení nic," stěžuje si Luboš Hejda na počasí posledních týdnů.

Pro pivovary by mělo být ale i tak chmele dost. Jak už dříve řekl sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek, spotřebují tuzemští výrobci piva kolem tisíce tun chmele. Smlouvy jsou uzavírané na delší dobu. „Pivovar, který chmel nemá zabezpečený, je lajdák, protože si ho nenakoupil a nezajistil v době, kdy ho bylo dostatek," uzavřel předseda.