Daň z nemovitosti 

- platí ji všichni majitelé domů,  bytů či zahrad  

- její část upravují města a obce  

- rada města Žatce navrhovala  zvýšení, ale zastupitelé byli proti  

- město by tím vybralo od lidí 10 milionů korun navíc


Daň z nemovitosti se v Žatci zvyšovat nebude. Návrh rady města, která byla pro zvýšení, v červnu neschválilo městské zastupitelstvo. Je to dobrá zpráva pro majitele bytů nebo rodinných domů.

Rada města navrhovala zavést tzv. místní koeficient ve výši 2, což by přineslo stoprocentní zvýšení daně. Majitelé bytů by ročně zaplatili několik set korun víc, vlastníci rodinných domů až o 1500 korun navíc. Naopak pro rozpočet města to znamená, že příští rok do něj nepřiteče 10 milionů korun navíc, které by jinak navýšení daně přineslo.

Proti zvýšení daně byli hlavně opoziční zastupitelé z řad ČSSD a KSČM. „Vzhledem k tomu, jaká je dnešní ekonomická situace lidí a jaké zvýšené životní náklady je brzy čekají, dnes návrh na zvýšení daně nepodpořím,“ vyplynulo ze slov Milana Pipala (KSČM). „Město na jednu stranu chce lidem zvýšit daň, na druhou stranu odpouští dluhy neplatičům,“ řekl Aleš Kassal (ČSSD). „Připomínám, že rada města složená ze zástupců KSČM a ČSSD v roce 2009 navrhovala zavést místní koeficient 3, což by daň zvýšilo ještě víc, než teď navrhujeme my,“ oponovala starostka Zdeňka Hamousová. „Tehdy byla jiná situace, na město dolehl výpadek příjmů z jiných daní, který vyvolala ekonomická krize,“ řekl A. Kassal, tehdejší místostarosta. Pro zvýšení daně z nemovitosti nehlasoval ale ani radní Petr Holodňák. „Nelíbí se mi tak razantní vzestup,“ uvedl.

Město Žatec by zvýšením daně z nemovitosti získalo deset milionů korun, polovinu této částky chtělo automaticky přesunout do fondu infrastruktury, ze kterého by se hradily opravy komunikací.

Pro zvýšení bylo jen 12 zastupitelů

„K návrhu na zvýšení daně nás vedlo to, že město musí počítat už v příštím roce se zvýšením některých výdajů a naopak se snížením některých příjmů. Po dokončení rekonstrukcí stadionu Mládí, renesanční sladovny a Klášterní zahrady musíme počítat s tím, že město na jejich provoz a údržbu bude muset pravidelně přispívat,“ vysvětlila starostka Z. Hamousová. „Na druhou stranu se snažíme potlačit výherní automaty v Žatci, příjmy z nich do rozpočtu města pravidelně klesají. Ještě nedávno to bylo osm milionů, loni už jen šest. A teď ještě připravíme vyhlášku směřující proti videoterminálům. Tento výpadek příjmů a zvýšení výdajů měla zvýšená daň z nemovitostí alespoň částečně pokrýt,“ dodala.

Nicméně pro zvýšení daně bylo nakonec jen 12 z 26 přítomných zastupitelů. Neprošel ani návrh Petra Čecha, který chtěl hlasování o zvýšení daně odsunout na září. „V Poslanecké Sněmovně leží změna zákona o rozpočtovém určení daní, který pokud projde, přinese městu velikosti Žatce ročně navíc 30 milionů korun. Počkal bych, jak to dopadne a pak můžeme o zvýšení daně z nemovitosti jednat,“ navrhoval.

Dvojnásobně chce zvýšit daň z nemovitosti také město Louny. Tam o tom měli jednat zastupitelé v pondělí vpodvečer.