Město Žatec předá své pohledávky exekutorské firmě, která za něj bude vymáhat dluhy lidí a firem. Ti v současné době městu dluží zhruba 20 milionů korun.
Pohledávky bude pro Žatec vymáhat Exekutorský úřad Plzeň – město.
„Město eviduje pohledávky ve výši přes deset milionů korun. Dalších zhruba devět milionů pohledávají realitní kanceláře, které spravují městské byty. Vzhledem k výši těchto pohledávek jsme se rozhodli to řešit předáním exekutorům," sdělil místostarosta Žatce Jan Novotný.
Zmíněných 20 milionů korun jsou pohledávky v různém  stádiu vymáhání, ne všechny tedy půjdou nyní k exekutorům.
„Dosud město řešilo pohledávky právním odborem na radnici, externím právníkem a občas i přes exekutory. Od toho, že pohledávky dáme do jednoho balíku, si slibujeme efektivnější vymáhání," vysvětlil nový postup žatecký místostarosta.

Všechny náklady na vymáhání platí dlužník, město neplatí nic

Místostarosta sdělil, že se město zapojilo do projektu, který obcím umožňuje bezplatné vymáhání pohledávek exekutory. Veškeré náklady na vymáhání pohledávek uhradí dlužník. „Dosud byla vymahatelnost městských pohledávek menší než 20 procent. Věřím, že teď budeme úspěšnější," dodal Jan Novotný.
A za co lidé a firmy městu Žatec nejvíc dluží?
Zhruba devět milionů korun je nezaplacené nájemné a penále v městských bytech. Pět a půl milionu korun jsou nezaplacené pokuty, které vyměřil odbor dopravy žatecké radnice.
Jde hlavně o pokuty ze správního řízení za přestupky v dopravě. Další více než dva miliony korun dluží lidé a firmy za prohřešky, kterých se dopustili v oblasti památkové péče.
Zhruba sedm set tisíc korun dluží lidé za nezaplacené pokuty od městské policie.