Při současné rekonstrukci povrchů a inženýrských sítí v žatecké Hájkově ulici narazil bagr před základní školou 28. října na lidské kosti. Dělníci nález ohlásili Policii ČR a ti zase archeologům. Ti dorazili na místo a objevili řadu zajímavých nálezů.

„V úzkém výkopu pro plynové potrubí bylo odkryto mohutné základové zdivo. Našli jsme severozápadní roh lodě kostela a výkop proťal jeho interiér. Do něj se hojně pohřbívalo, zjistili jsme čtyři řady hrobů do vrstev stavebního odpadu a pod ním pravoúhlou jámu se zlomky dlaždic z podlahy kostela," sdělil Petr Čech ze žatecké pobočky Archeologického ústavu, jehož pracovníci průzkum v místě prováděli. „Nálezy mohou znamenat jak ukládání hrobů po zániku kostela, tak i doklad přestavby kostela a následné pohřbívání," dodal.

Otázka je, komu byl „objevený" kostel zasvěcen. Jedna z teorií hovoří o Máří Magdaléně, druhá o jiných svatých.

S myšlenkou lokalizace kostela sv. Máří Magdalény do Hájkovy ulice přišel nedávno mladý historik z lounského muzea Jaroslav Havrlant, který se zabývá žateckými středověkými kostely. „Podle teorie J. Havrlanta by se v místě měl nacházet kostel sv. Máří Magdalény. Na prvním vojenském mapování z let 1764 - 1768 (upřesnění 1780 - 1783) je schematicky zobrazen Žatec s tehdejšími kostely, cestami, jezem a konfigurací terénu. Pro vojenské účely dostačující, pro dnešní přesnou interpretaci tehdejší zástavby už ne. Na mapě je také rozcestí s křížkem v místě, kde stojí socha Jana Nepomuckého dochovaná dodnes. Nad ním je jakási ohrada přibližně v místě napojení Hájkovy ulice na Svatováclavskou. Podle J. Havrlanta by to mohl být hřbitov od kostela Máří Magdalény, který v 18. století již neexistoval a zůstalo po něm místo na pohřbívání," vysvětlil Petr Čech.

Jiný kostel?

On sám má ale na věc odlišný názor. V žateckém Podměstí měl stát kostel sv. Martina připomínaný ještě roku 1616 a před tímto datem také kostel sv. Jana Evangelisty. „Domnívám se, že nalezený kostel v Hájkově ulici náleží spíše jednomu z těchto světců a kostel zasvěcený Máří Magdaléně se nacházel pod dnešním pivovarem," sdělil Petr Čech. Ať už byl kostel v Hájkově ulici v Žatci zasvěcený komukoli, červencový výzkum jeho základů poodkryl středověkou historii města.

Kostel zanikl rozebráním na stavební kámen pro další použití a terén hřbitova byl po ukončení pohřbívání uměle snížen.