Tady končí legrace: kdo miluje knížky a pravidelné návštěvy knihovny v Žatci, má už jen tři dny na to, aby se literaturou předzásobil dopředu. Od úterý 24. října totiž hlavní sídlo knihovny na náměstí zavře své brány a kulturní zařízení zahájí přípravy na velkou rekonstrukci, kterou ve spolupráci s městem avizovalo od začátku letošního roku.

Tato uzavírka potrvá tři týdny a během ní se budou knížky a další dokumenty stěhovat do náhradních prostor. Během uvedených tří týdnů budou v provozu jen menší pobočky městské knihovny, sídlící v budově ZŠ Jižní, a dvě knihovny pro seniory v pečovatelských domech v Písečné ulici a v ulici U Hřiště. První pobočka je otevřena vždy v pondělí, středu a pátek a druhé dvě vždy jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek (vzájemně se střídají, jedna "slouží" vždy lichý a jedna sudý týden).

Historický Dům U Zlaté Růže v Žatci. V patře je městská knihovna.
Město chystá rekonstrukci knihovny na druhý pokus, ten první zhatily jiřičky

Hlavní sídlo knihovny v historickém domě U Zlaté Růže bude uzavřeno od 24. října. Rekonstrukce má začít 1. listopadu a podle současných odhadů potrvá osm měsíců, tedy přibližně do června 2018. Rekonstrukce bude stát zhruba dvanáct milionů korun.

To ovšem neznamená, že by čtenáři celých osm měsíců zůstali bez možnosti vypůjčit si knížky nebo museli jen chodit na okraj města do uvedených malých poboček. Po třech týdnech příprav totiž Městská knihovna Žatec otevře pro čtenáře a návštěvníky náhradní prostory rovněž na náměstí Svobody, ale na jeho opačné straně u městské chmelničky. Bude to v domě čp. 123, v objektu tzv. staré pošty v zadním traktu za dvorem. Dvanáct let, až do loňského roku, tam sídlila také redakce Žateckého a lounského Deníku.

Náhradní prostory zahájí provoz od 13. listopadu

"V těchto náhradních prostorách bude zahájen provoz pro veřejnost 13. listopadu. Knihovna tam bude zajišťovat výpůjční služby po celou dobu rekonstrukce hlavního sídla. Nové prostory budou otevřeny k návštěvám čtenářů v pondělí, ve středu, ve čtvrtek, v pátek, a také ještě i v sobotu dopoledne. Zavřeno bude jen v neděli a v úterý," informovala ve středu městská knihovna na svém webu. Podrobné informace k chystaným změnám posílala čtenářům tento týden také například formou mailů do jejich schránek.

„V náhradní budově je ovšem omezena prostorová kapacita a vejde se tam méně knih. Čtenáři tam proto na místě najdou trochu nižší nabídku k výběru, než na jakou jsou zvyklí z běžného provozu knihovny. Ostatní knihy budou umístěny v záložním skladu. Zájemci si jejich vypůjčení budou moci objednat osobně nebo e-mailem. Knihovnice jim je pak připraví k vyzvednutí do tří až pěti pracovních dnů od objednání," popsala chystaný pozměněný systém Radka Filková, ředitelka Městské knihovny Žatec, která knihovnu vede už od roku 1993. Všechny knihy, které se dají v knihovně vypůjčit, najdou zájemci už nyní v databázi knihovny na jejích internetových stránkách. Návštěvníci knihovny budou mít k dispozici i v nových prostorách počítače s možností přístupu na internet, to se proti současnosti nezmění.

Ve fondu knihovny je přes sto tisíc knížek a dokumentů

Stěhování knihovny nebude jednoduchou záležitostí. Knihovna má ve svém fondu nyní více než sto tisíc knihovních jednotek, což jsou v drtivé většině výtisky knih, ale mohou to být i časopisy, hudební nosiče, mapy nebo další média a dokumenty. "Na konci roku 2016 měla knihovna ve fondu 101 286 knihovních jednotek. Nakoupeno v loňském roce bylo také 3922 nových knih," uvedla Radka Filková ve výroční zprávě. Knihovna loni měla 2600 registrovaných čtenářů a devět zaměstnanců. Čtenáři si za celý loňský rok vypůjčili 97 500 knih nebo jiných dokumentů. Největší zájem byl o knížky z oblasti beletrie (krásné literatury), jichž si čtenáři půjčili přes 73 tisíc. Naučná literatura tvořila necelých 18 tisíc výpůjček.