Před měsícem se v Žatci rozpadla široká koalice. Z rady města odešli tři radní, zůstali jen čtyři. Aby tento orgán, který řídí město, mohl vůbec fungovat dál, museli zastupitelé počátkem května zvolit jejího pátého člena - tím se stal Karel Krčmárik. Dvě místa v radě zůstala neobsazená.

Strany nyní řeší, co bude dál. Dohodly se, že by model, jak bude fungovat rada, respektive vedení města, měly najít do letních prázdnin. A odhlasovat ho na jednání zastupitelů v červnu. Dohoda zatím není, politikové mají ale ještě měsíc na jednání.

Jednali téměř všichni zastupitelé

V minulých dnech proběhla první schůzka. Zúčastnilo se jí až na výjimky téměř všech 21 žateckých zastupitelů, ne jen vyjednávací týmy jednotlivých stran, jak se dělo při minulých jednáních. „Ukázalo se, že je to tak lepší. Dříve se stávalo, že některé informace z jednání se přes vyjednávací týmy nedostaly ke všem zastupitelům. Proto budou na příští schůzku opět pozváni všichni, můžeme si tak všechno vyříkat, " sdělila starostka Zdeňka Hamousová (Volba pro město). „Jednání proběhla, bylo to ale první setkání. Dohoda zatím není žádná. Znovu se sejdeme ve čtvrtek 28. května," potvrdil Karel Krčmárik (KSČM).

Podle informací Deníku se zatím objevily dva návrhy. Jeden, který prosazují zastupitelé zvolení za ČSSD s podporou KSČM, předpokládá novou radu města opět s rozložením sil 4:3. Tedy čtyři radní za pravici a tři za levici. „Nově prosazujeme, aby jedno místo pro pravicové radní patřilo Svobodným," okomentoval tento návrh Miroslav Šramota, zastupitel zvolený za ČSSD.

Za Svobodné byli do žateckého zastupitelstva zvoleni Aleš Jelínek a Tomáš Petříček. Oba se po loňských komunálních volbách podíleli na vytvoření koalice v Žatci s KSČM a ČSSD, což vyvolalo údiv řady lidí. Aleš Jelínek se stal starostou, Tomáš Petříček byl v radě. Tato koalice pak vydržela jen dva měsíce.

Druhý návrh by znamenal doplnění rady

Druhý návrh, který na současných jednáních předložila pravice, počítá s tím, že by se rada „pouze" doplnila o dva chybějící členy. Tedy, že by pět současných radních zůstalo a volnou by se doplnila místa uvolněná po rezignaci M. Šramoty a J. Novákové. „Do takové rady bychom už s Janou Novákovou nešli," sdělil M. Šramota.

Po odvolání bývalého starosty Aleše Jelínka a místostarosty Miroslava Šramoty počátkem tohoto roku v Žatci vznikla „široká" koalice postavená na modelu 4:3 čtyři místa pro pravici, tři pro levici. Vydržela ale jen tři měsíce. Před měsícem odstoupili z rady její levicoví členové Karel Krčmárik, Jana Nováková a Miroslav Šramota. Rezignovali kvůli sporům o personální obsazení orgánů Žatecké teplárenské a výborů zastupitelstva. 

V radě zůstali starostka Zdeňka Hamousová, místostarosta Jaroslav Špička (oba Volba pro město) a radní Jaroslav Hladký (SNK Evropští demokraté) a Jiří Karas (Unie pro sport a zdraví).A počátkem května do ní zastupitelé opět zvolili Karla Krčmárika. Bez pátého člena by rada dnes už nemohla vůbec fungovat, její pravomoci by přešly na zastupitelstvo, respektive starostku města.