Policejní manévry zažil v noci ze soboty na neděli Žatec. Zhruba stovka policistů z celého kraje, včetně těžkooděnců, tam musela zasahovat na utajovaném koncertu hudebních skupin, které podporují neonacisty. Návštěvníci akce se sjížděli z celé republiky, hodně jich dorazilo také ze sousedního Německa.

Že příznivci neonacistických hnutí budou mít o víkendu v severních Čechách sraz se vědělo. Až v sobotu kolem devatenácté hodiny ale bylo jasné, že tentokrát si za místo „soukromých“ oslav vybrali Žatec. To se do útrob tamního Lidového domu začali „holé hlavy“ trousit. „Policie od počátku akci pečlivě monitorovala, okamžitě bylo povoláno do služby velké množství lidí, včetně krajské pořádkové jednotky,“ potvrdila Deníku Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech, že strážci zákona reagovali rychle.

Policisté přijeli z celého kraje

Policisté, kteří se sjeli ze všech koutů Ústeckého kraje, situaci v úvodních hodinách koncertu jen zpovzdálí sledovali a připravovali se na možný zásah. Ten mohl následovat až po nasbírání dostatečného množství důkazů, že v sále Lidového domu je porušován zákon. Rozkaz k ukončení koncertu neonacistů přišel krátce před půlnocí. Ze sálu bylo slyšet provolávání rasistických hesel. „V tu chvíli jsme měli dostatek důkazů, že na akci dochází k páchání protiprávního jednání. Policisté měli podezření, že jsou páchány trestné činy podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů,“ pokračovala Střelcová.

Pokud by pořadatelé koncertu neumožnili policii vstup do sálu, byli strážci zákona připraveni použít násilí, naštěstí k němu nakonec nemuseli sahat. Zraněn nebyl nikdo z účastníků koncertu, ani žádný policista.

Sedm osob skončilo na služebně

Hodinu po půlnoci už stáli všichni účastníci koncertu, kterých bylo podle dostupných informací zhruba sto padesát, před budovou. Policisté odváželi podezřelé osoby na služebnu. Těžkooděnci nedovolili žádné propuknutí emocí. „Předvedeno bylo celkem sedm osob, byli mezi nimi i cizinci,“ informovala Jaromíra Střelcová.

Všichni předvedení byli nakonec propuštěni, nepodařilo se jim prokázat trestný čin, někteří budou řešeni v přestupkovém řízení. „Je jasné, že v sále rasistická hesla zazněla, bohužel se ale v takovém množství lidí nepodařilo zjistit konkrétního pachatele,“ dodala Střelcová.

Celý večer u zásahu Policie ČR asistovala také Městská policie Žatec. Ve službě bylo osm strážníků včetně psovoda, další byli připraveni okamžitě nastoupit pomoci kolegům. „Během koncertu, i po něm, jsme prováděli hlídkovou činnost po celém městě, přímo od Lidového domu jsme eskortovali podezřelé osoby na služebnu Policie ČR,“ řekl Jiří Štorek, ředitel žateckých strážníků.

Situaci sledoval přímo na místě také místostarosta Aleš Kassal. S postupem policie byl spokojený. „Okamžitě, jak policie zjistila, že dochází k protiprávnímu jednání, zasáhla. Její zákrok byl rychlý a profesionální. Jasně jsme dali najevo, že takové lidi tady nechceme,“ uvedl v neděli po půlnoci.

Po zásahu policie se účastníci „soukromého večírku“ začali postupně rozjíždět do svých domovů, k žádným střetům už nedošlo.

Na setkání mělo zahrát hned několik neonacistických kapel. Plánované vystoupení měla i nejradikálnější kapela Weisse Wölfe z Německa. Mnoho účastníků mělo na sobě také mikiny a trička s názvem této kapely. Zatímco jiné skupiny své sympatie k neonacismu skrývají, tato skupina se k nim hrdě hlásí. Její texty jsou plné odkazů k fašismu.

Přiznává podporu neonacismu

„Skupina se otevřeně hlásí k podpoře neonacistické teroristické organizace Combat 18, přičemž číslo osmnáct označuje písmena v abecedě, v tomto případě Adolfa Hitlera. Její název je překladem z anglického White Wolwes, další neonacistické organizace, která údajně v roce 1999 provedla v Londýně pumový atentát,“ píše se o uskupení Weisse wölfe na stránkách antifašistických organizací.

Neonacistická kapela Weisse Wölfe je údajně také oblíbenou skupinou Lucie Šlégrové, jedné z čelních představitelek Dělnické strany (DS). Extremistická DS, která včetně Šlégrové nedávno demonstrovala i v Postoloprtech, je podle policie napojena právě na neonacisty.