Město Žatec připravuje změny ve způsobu hospodaření s lesními porosty ve svém majetku i ve formě společnosti, která je obhospodařuje. Vyloučena do budoucna není ani varianta úplného prodeje městských lesů jinému subjektu. Zastupitelé města však zatím nejsou jednotní v otázce, jak s lesy dál naložit.

Město nyní vlastní zhruba 550 hektarů lesních pozemků v oblasti kolem Holedeče a Lhoty. Lesy byly městu Žatci vráceny v 90. letech v procesu tehdejších restitucí jako jeho historický majetek. Ke spravování lesů ve svém majetku město zřídilo v roce 1994 společnost Městské lesy Žatec. Je to tzv. příspěvková organizace města a podléhá vedení radnice, podobně jako například muzeum či divadlo.

Letos na podzim rada města určila, že v Městských lesích Žatec mají být do konce roku zrušena všechna pracovní místa s výjimkou ředitele. Radní to zdůvodnili snahou o efektivnější hospodaření a úsporu nákladů, například mzdových. Tento krok však kritizovali někteří zastupitelé. Podle nich šlo o závažné rozhodnutí a mělo tudíž být projednáno v celém zastupitelstvu.

Vedení města se přiklání k prodeji

„Rozhodnutí rady města předbíhá situaci v městských lesích. Myslím si, že lesy fungují a není třeba v nich hledat žádné katastrofické scénáře ani dělat převratné změny,“ řekla zastupitelka Zdeňka Hamousová. Pokud přece jen má k velkým personálním změnám dojít, měly být projednány v zastupitelstvu. Podobný názor vyjádřil i zastupitel Břetislav Frýba. Vedení města v čele s ODS se přiklání k variantě budoucího možného prodeje lesů z městského majetku.

Ostatní zastupitelé se však staví spíš proti této myšlence. „Můžeme prodat lesy někomu, kdo se o ně bude starat lépe než město. Například Lesům České republiky. Nevím, proč by je město mělo držet v majetku a zbytečně vyplácet správcům peníze na mzdy, když nemá z lesů vůbec žádný zisk,“ řekl člen rady města Pavel Aschenbrenner (ODS). „S prodejem nesouhlasím. Náš mandát jako zastupitelů bude trvat už jen tři roky. Myslím, že není vhodné za tu dobu nenávratně prodat všechen městský majetek a že některé věci bychom určitě mohli nechat i našim nástupcům i příštím obyvatelům města,“ řekla Zdeňka Hamousová.

B. Frýba, J. Pech, M. Milfajt a další jsou proti

Proti prodeji se postupně vyslovili i Břetislav Frýba, Jan Pech, Milan Milfait a někteří další zastupitelé. Účetní hodnota městských lesů se v současnosti pohybuje kolem 200 milionů korun. „Tržní hodnota je však nižší, takže v případě prodeje by za ně město utržilo jen asi 30–40% této částky, tedy zhruba 60–80 milionů korun,“ řekl Ing. Karel Povolný, odborný lesní hospodář.

O osudu městských lesů ve vlastnictví Žatce se bude rozhodovat zřejmě v příštím roce. Nyní v listopadu se zastupitelé zabývali zprávou, kterou připravil odbor životního prostředí radnice. Ta obsahuje několik možných variant řešení včetně například pronájmu či prodeje. Vypracována byla proto, že se podle zprávy zhoršuje ekonomický výnos z městských lesů a také péče o porosty a pozemky – městský majetek.

V městských lesích zůstává jediný zaměstnanec - ředitel

Žatecká radnice uvažuje o prodeji městských lesů