Památník letcům z Ústeckého kraje, kteří bojovali na frontách druhé světové války, by měl být v Žatci odhalen 15. září na Den letectva. Vyrůst má v Žatci v Podměstí v místech, kde je nyní torzo podstavce, na kterém stával sovětský tank, jenž byl součástí památníku k osvobození od fašismu.

„Je domluvené, že památník by měl být slavnostně odhalen na Den letectva 15. září. Připravuje se k tomu menší slavnost za účasti válečných veteránů,“ sdělil Josef Novotný, starosta Toužetína. Ten se na vzniku památníku podílí, neboť v sousedním Doníně se narodil František Fajtl, jeden z nejznámějších československých pilotů ve druhé světové válce. „Letos je sto let od narození Františka Fajtla a i dalších pilotů z Ústeckého kraje, a proto nám přišlo vhodné vznik takového památníku iniciovat,“ vysvětlil J. Novotný.

K dalším významným pilotům z Ústeckého kraje, kteří se narodili před sto lety, patří František Chábera. Po něm je pojmenovaný nový most přes Labe v Litoměřicích. Na novém památníku by se měla objevit padesátka jmen pilotů z Ústeckého kraje, kteří bojovali ve válce.

A proč má být nový památník právě v Žatci? „Žatec je s letectvím úzce spjat. Nedaleko něj bylo dlouhá léta významné vojenské letiště, jediné takové v kraji,“ řekl J. Novotný.

Čtěte také: V Žatci vyroste nový památník letcům, kteří padli ve válce