Na konci letošního roku bude moci začít plánovaná rekonstrukce lůžkové části chirurgického oddělení nemocnice v Žatci. Přestavba byla v plánu rozvoje nemocnice delší dobu a měla začít během letoška, avšak na začátku roku nebyla zařazena do rozpočtu města.

Investici ovlivnily spory starého a nového vedení města

V pozadí bylo i obtížné jednání mezi minulým a současným politickým vedením města. Nyní se však situace zklidnila, obě strany usedly k jednání a peníze pro nemocnici se podařilo nalézt. V opačném případě hrozily značné prodlevy v přestavbě nemocnice, jejíž některá oddělení nyní pracují v provizorních podmínkách a čekají na dokončení všech etap rekonstrukce.

„Po jednání v radě města jsme doporučili zastupitelstvu zařadit do rozpočtu deset milionů korun, aby mohla být letos zahájena rekonstrukce lůžkové části chirurgie,“ uvedl včera Erich Knoblauch, starosta Žatce (ODS).

Zastupitelstvo bude schvalovat rozpočtovou změnu na počátku května. Do jednání rady města byli pozváni i představitelé nemocnice – ředitelka Zdeňka Hauswirthová a předseda správní rady Jaroslav Hladký. Ten byl v minulém volebním období členem rady města, ale na podzim nebyl těsně zvolen do zastupitelstva.

Místo 15 dostanou 10 milionů

Mezi minulým a současným vedením města panovalo v minulých měsících určité napětí, což přispělo i k potížím v hledání peněz pro chirurgii. „Původně jsem žádal město o 15 milionů korun na zahájení rekonstrukce chirurgie. Jsem však rád i za to, že město nyní uvolní alespoň deset milionů a rekonstrukce tak může začít ještě letos. Prodlevy by způsobily nemalé potíže,“ řekl včera J. Hladký. Rekonstrukce by po několikaměsíčním výběrovém řízení na dodavatelskou firmu měla začít v listopadu nebo prosinci.

Celkem má jenom přestavba chirurgie v několika etapách stát 32 milionů korun. Do postupné modernizace nemocnice po roce 2000 město vložilo už více než 150 milionů korun. Město je zřizovatelem nemocnice od roku 1997.