Přestože město Žatec letos už do nemocnice „nalilo“ patnáct milionů korun, na konci roku bude opět ve ztrátě. Současná situace už je neudržitelná, tvrdí vedení města, je potřeba udělat radikální změny. O jejich podobě mají na dnešním jednání debatovat a rozhodnout zastupitelé města.

„Město si nemůže dovolit do nekonečna posílat neustále další peníze. Musíme pečlivě zvážit, co s nemocnicí dál, jak jí pomoci a finančně stabilizovat,“ řekl Erich Knoblauch, starosta Žatce a člen správní rady nemocnice. Uvedl, že ve zdravotnickém zařízení je čas na změny.

Lékařů je dostatek, výkony jsou také na maximu. Přesto jeden problém přetrvává – peníze. S pojišťovnami se nedaří dohodnout vyšší platby a zdravotnické zařízení tak letos opět skončí ve ztrátě.

Změny musí být razantní

Město bude muset pravděpodobně přispět několik milionů na provoz, a to ne poprvé. „Musíme udělat razantní změny,“ shoduje se správní rada s vedením města. Konkrétní ale před dnešním jednáním zastupitelů, kteří by měli rozhodnout, jak dál, nikdo být nechtěl.

Jedním z uvažovaných kroků by ale mohla být i výměna ředitele nemocnice. „Je to také jedna z možných variant a úvah. Nechci ale předbíhat, o všem se bude rozhodovat až na zastupitelstvu,“ připustil Erich Knoblauch.

Zdeňku Berglovi, který nemocnici vede zhruba dva roky, jsou vytýkány špatné hospodářské výsledky, které se nelepší, a také souběžné ředitelování a vykonávání funkce lékaře na ARO.

Současný ředitel MUDr. Zdeněk Bergl kromě řízení nemocnice zároveň naplno pracuje jako lékař. Podle některých hlasů nemůže hodně vytížený doktor ještě stihnout vedení nemocnice. Jeho funkce ale byla v sázce i letos v dubnu, tehdy zastupitelé raději vyměnili správní radu.

Dalším z uvažovaných opatření je změna obchodního modelu. Místo obecně prospěšné společnosti by se nemocnice mohla transformovat na některou z jiných forem obchodních společností. Cílem má být lepší schopnost obchodovat. Diskutuje se také o vstupu strategického partnera. „Také tyto kroky budeme diskutovat na zastupitelstvu,“ dodal žatecký starosta s tím, že je opravdu možné, že město opět bude muset poslat několik milionů na provoz nemocnice.

Neutěšená finanční situace se v nemocnici táhne už mnoho let. Kumulovaná ztráta dosahuje desítek milionů.