Lidé v Žatci si v příštím roce připlatí za likvidaci komunálního odpadu.

Radní města tento týden schválili ceny za odvoz popelnic a kontejnerů. Cena za odvoz popelnice stoupne o desítky korun, odvoz kontejneru se prodraží o stovky.

Ceny za odvoz komunálního odpadu se v Žatci vypočítávají ze vzorce, který je ve smlouvě o spolupráci při zajišťování odvozu komunálního odpadu mezi městem a firmou Likor z roku 1998 platnou do roku 2013.

Do tohoto vzorce se zadává celá řada položek, například ceny pohonných hmot, cena skládkovného, ale také i míra inflace nebo výše hrubého průměrného platu v České republice. Na cenu za odvoz komunálního odpadu má také vliv, kolik jej domácnosti vytřídí.

V Žatci se zvýší roční sazby za odvoz popelnic. Například u popelnic s objemem 110 nebo 120 litrů se v příštím roce bude platit 2051 korun za odvoz jednou týdně a 1541 korun za odvoz popelnice jednou za dva týdny.

Nejdražší bude odvoz kontejneru o objemu 1100 litrů jednou týdně. V příštím roce se za to bude platit 18 423 korun ročně.

Obyvatelé v panelových domech nebo bytech spravovaných realitní kanceláří budou platit za odvoz odpadu 56 korun měsíčně, o korunu více než letos.