V Žatci se začne letos realizovat rozsáhlý projekt Chrámu chmele a piva, který přinese přeměnu zanedbané části města na turisticky atraktivní oblast.

Změny se dotknou náměstí Prokopa Velkého a okolí, bývalé renesanční sladovny v Masarykově ulici a zahrady v kapucínském klášteře pod domovem důchodců.

Při realizaci projektu za čtvrt miliardy korun bude v letech 2009 až 2011 přestavěna řada objektů, opraveny budou povrchy ulic a náměstí.

Kromě stavebních prací vyjdou na desítky milionů korun také výtvarná díla, zařízení a technologie, které budou v rekonstruovaných objektech s tématikou chmele umístěny. Zajímavostí bude například orloj s hodinami. Ten bude umístěn v budově regionálního informačního centra, které vznikne z bývalého skladu chmele na rohu Miléniové ulice a náměstí Prokopa Velkého. „Pro město jej vytvoří kovář z Prahy. Orloj s chmelařskou tématikou se bude skládat z hodinového stroje, mechanického bicího zařízení a figur,“ sdělil starosta města Erich Knoblauch.

Orloj za zhruba dva miliony korun je jen jednou z řady speciálních zakázek uměleckého charakteru, které budou součástí realizace projektu Chrámu chmele a piva. Prostory zrekonstruovaných budov budou zdobit například velká skleněná chmelová šiška či plastika chmelaře.

Součástí projektu je i řada speciálních technologických doplňků – například návštěvníky vyveze na vrchol věže, pivního majáku, atypický výtah s projekční plochou v podlaze a na stropě. Na ní bude pro návštěvníky připravena optická soustava dalekohledů a kukátek.